Αναγνώστες, Φίλοι και Περαστικοί

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Πασχαλινές εξορμήσεις - Λονδίνο...στο νερό!!!

Αν σχεδιάζετε τις πασχαλινές διακοπές σας και θέλετε να ξεφύγετε από το παραδοσιακό τρόπο, σας προτείνουμε μια όμορφη βόλτα στον όμορφο Τάμεση του Λονδίνου.

DSC01501


DSC01490


DSC01510


DSC01489


DSC01349


SDC16929


DSC01520


DSC01519


Ευχαριστούμε την Νίκη μας για τις όμορφες φωτογραφίες που μας έφερε.


Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Έτσι μου είπαν να σας τα πω ...



Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Πευκομανίτες ή πιπερένιες σε χυλό μπύρας


IMG_0044

Τις Κουμαρένιες μανίτες τις γνωρίζετε ήδη, είναι τα γνωστά σε όλη την Ευρώπη Lactarius Deliciosus .
Τον Οκτώβρη που μας πέρασε βρέθηκα στη Σάμο, ο καιρός βροχερός με λιακάδες, ιδανικός για μανιτάρια. Πράγματι η λαική αγορά στο Bαθύ γέμισε με τα λευκά μανιτάρια που βλέπετε. Οι ντόπιοι τα λένε πευκομανίτες ή πιπερένιες. Δεν είχα δοκιμάσει ποτέ και τις θεωρούσα δεύτερης κατηγορίας -σε σχέση με τις κουμαρένιες πάντα- που θεωρούνται πολύ γκουρμέ.



IMG_0045


Αγόρασα, σκληρές και πολύ λερωμένες από τις σαπισμένες πευκοβελόνες κάτω από τις οποίες και φυτρώνουν. Μετά από ένα πολύ κοπιαστικό πλύσιμο με σφουγγαράκι αποφάσισα να τις δοκιμάσω με χυλό μπύρας, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες. Έγιναν φ α ν τ α σ τ ι κ έ ς ! ! ! απρόσμενα νόστιμες, ελαφρά πικάντικες και απρόσμενα τραγανές ! Τόσο πολύ μου άρεσαν που θύμωσα στο τέλος για την άγνοιά μου τόσα χρόνια να μην τις έχω δοκιμάσει.

Έψαξα στο διαδίκτυο αλλά δεν μπόρεσα να βρω το παραμικρό για το όνομα αυτού του μανιταριού. Ο μόνος που το έχει φωτογραφίσει και το αναφέρει σε ανάρτηση του είναι ο συμπατριώτης
'Αγρυπνος .
Αν κάποιος γνωρίζει κάτι, ας αφήσει σχόλιο.

IMG_0043


Από τον συμπατριώτη και συνμπλόγκερ Μπάλο μαθαίνουμε τα παρακάτω:
Καλημέρα Νικόλα!! Μου κέντρισες το ενδιαφέρον με τις επιστημονικές σου αναζητήσεις και το έψαξα λίγο παραπάνω.
Οι πιπερένιες συναντώνται και στο γειτονικό μας νησί της Λέσβου με τις παρακάτω ποικιλίες και ονομασίες :
Πιπερίτες (Περπερίτες)-περιοχή Μανταμάδου= Russula delica
, Russula chloroides
Πιπερίτες περιοχή Μυτιλήνης=Lactarius piperatus

Έχω την εντύπωση πως οι δικές μας είναι Russula delica

Ευχαριστούμε πάρα πολύ Γιώργο!

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Χαμαί - λέοντες


IMG_0004


Ο Χαμαιλέοντας είναι ερπετό το οποίο έχει την ικανότητα να αλλάζει χρώμα ανάλογα με τον περιβάλλον του. Τα ειδικά κύτταρα του οργανισμού του, του επιτρέπουν να είναι καμουφλαρισμένος, για μία σχεδόν ολόκληρη ημέρα. Ο χαμαιλέοντας δεν γίνεται το ίδιο χρώμα με την επιφάνεια που αγγίζει, αλλά αλλάζει χρώμα έτσι ώστε να φαίνεται σαν το φύλλωμα. Διαθέτει μακριά συλληπτήρια ουρά, εξογκωμένα μάτια κινούμενα ανεξάρτητα από το άλλο. Ο χαμαιλέοντας τρέφεται με διάφορα έντομα και έχει την ικανότητα να γαντζώνεται εύκολα πάνω σε κλαδιά. Η τεράστια και κολλώδης γλώσσα του, το βοηθά να πιάνει έντομα. Μένει ακίνητος περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να εκτινάξει τη γλώσσα του όπου ένα άτυχο έντομο θα κολλήσει πάνω της. Αν απειληθεί, μένει ακίνητος για να παραπλανήσει τον εχθρό του. Βρίσκεται συνήθως πάνω στα δέντρα, έτσι, τις περισσότερες φορές είναι πράσινος. Δεν χρειάζεται να πίνει νερό γιατί πίνει τους χυμούς από τα έντομα που τρώει.



IMG_0001

Καλημέρα, αν αναρωτηθήκατε τι μ΄ έπιασε πρωινιάτικα με τη ζωολογία θα σας απαντήσω... τίποτα. Απλά κοιτώντας στις φωτογραφίες μου στο Flickr το συγκεκριμένο ζωάκι που φωτογράφισα πέρσι το καλοκαίρι στη Σάμο μου ήρθαν στο νού κάποιες του ιδιότητες που τις αναφέρει εξ άλλου και η Βικιπέδια στο παραπάνω κείμενο.
Σκέφτηκα λοιπόν να αφιερώσω αυτή την ανάρτηση στους καλούς μου "Φίλους" χαμαί - λέοντες πού τριγυρνούν αλλάζοντας χρώματα και συμπεριφορές σαν τον φιλαράκο μας στις φωτογραφίες!



IMG_0002




IMG_0003

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Πασχαλινές εξορμήσεις - Αμβούργο στο νερό !!!


IMG_0211

Εικόνες από μια βολτίτσα μας στο Αμβούργο. Χαρακτηριστικό της πόλης το νερό, λίμνες και ποτάμια παντού, αλλά και τα πανέμορφα κτήρια με διαφορετικούς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς. Προσωπικά βρήκα και τα γεράνια πολύ ταιριαστά στο χώρο. Kαλή σας βόλτα!

IMG_0209



IMG_0192



IMG_0190



IMG_0179



IMG_0176



IMG_0210