Αναγνώστες, Φίλοι και Περαστικοί

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Τα παπουτσάκια της Βένιας



Η Βένια, που λέτε, τρελαίνεται για μουσακά και πιο πολύ για "παπουτσάκια".
Τα καλοκαίρια βρίσκουμε κι εδώ σχετικά φρέσκα και καλά λαχανικά.
Τα προβλήματα αρχίζουν στο κιμά…Τα σούπερ μάρκετ έχουν σχεδόν πάντα συσκευσμένα κρέατα αμφίβολης ποιότητας…και χασάπικα εδώ…γιόκ!

΄Εφτιαξα λοιπόν τα "παπουτσάκια" έτσι που να μπορεί να τα "φοράει" μόνο η Βένια και να μπορεί να τα χαίρεται νόστιμα, πικάντικα και υγιεινά!


IMG_0250


IMG_0226-tile

Τα υλικά μας για 4 μερίδες

4 μεγαλούτσικες αλλά τρυφερές μελιτζάνες
2 φιλέτα στήθος κοτόπουλο
Φρέσκο βασιλικό/μαϊντανό
3-4 φρέσκα κρεμυδάκια , ένα ξερό κρεμμύδι
Μια τσούσκα πιπεριά μικρή, μια σκελίδα σκόρδο
Μια φρέσκια ντομάτα ή μια κουταλιά της σούπας πελτέ.
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Λίγο τρίμμα παρμεζάνας


IMG_0233

Για την μπεσαμέλ

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
6 κουταλιές της σούπας αλεύρι
Ενα τέταρτο λίτρο άπαχο γάλα 0,3% κρύο από το ψυγείο
2 κουταλιές του γλύκου τριμμένη παρμεζάνα
Λίγη πάπρικα.



IMG_0234-tile


Επί τω έργω

Αδειάζουμε με ένα κουτάλι τις κατά μήκος κομμένες μελιτζάνες.
Το εσωτερικό τους το ψιλοκόβω και το σωτάρω χωρίς λάδι και με το βασιλικό σε ένα τηγάνι μέχρι να μαλακώσει.

Ψιλοκόβω και σωτάρω με το ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια και την πιπεριά και προσθέτω στο τηγάνι το κοτόπουλο που προηγουμένως έχω κόψει σε κιμά.
Τη σκελίδα σκόρδο την ζουπάω ολόκληρη, την προσθέτω στο τηγάνι και αργότερα την βγάζω….
Αν θέλετε για περισσότερο άρωμα μπορείτε να σβήσετε με λίγο άσπρο κρασάκι και αφού προσθέσετε τη ντομάτα χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να πιει τα ζουμάκια του.

Πριν γεμίσετε τις μελιτζάνες με το μίγμα προσθέστε το τρίμμα της παρμεζάνας, όπως στη φωτογραφία.


IMG_0242

Βάζουμε τις μελιτζάνες στο φούρνο 180 ̊ αέρα, ενώ παράλληλα ετοιμάζουμε την ελαφριά μπεσαμέλ με τον κλασικό τρόπο:

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το αλεύρι και με ένα σύρμα ανακατεύουμε καλά προσθέτοντας το κρύο γάλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να γίνει μια πυχτή κρέμα. Προσθέτουμε την τριμμένη παρμεζάνα και την πάπρικα.
Ρίχνουμε τη μισή μπεσαμέλ στα παπουτσάκια, ψήνουμε στους 200 ̊ αέρα/γκριλ για 10 λεπτά,

Βγάζουμε ξανά το ταψί, προσθέτουμε την υπόλοιπη μπεσαμέλ και επιτέλους τελειώνουμε αφήνοντας το φαγητό να ψηθεί για άλλα 20 λεπτά στους 180 ̊ αέρα.



IMG_0245


Papoutsakia




Κοπιαστικό φαγάκι αλλά …χαλάλι 

6 σχόλια:

Ξανθή είπε...

Καλημέρα!!!
Παπουτσάκια με κοτόπουλο έφαγα για πρώτη φορά στην Αντίπαρο κι από τότε είναι αγαπημένα μας.
Βέβαια μια άλλη φορά τα δοκίμασα με κομματάκια πολύ μικρά από μοσχαρίσιο κρέας.
Τα φιλιά μου στα μωρά σας!!!

kiki είπε...

Γοβίτσες ντελικάτες! Άψογα!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ.ΤΕΛΕΙΑ!!!ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ!!!
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ.

Maraki είπε...

Μου ανοιξατε την όρεξη με αυτα τα καταπληκτικα παπουτσακια!!!
Δεν τα εχω φαει ποτε με κοτοπουλο κι ανυπομονω να το κανω!!!
Φιλια πολλα!

Ανώνυμος είπε...

You are a very good cook :-D

KANTHAR0S είπε...

Με ισοπέδωσες. Τα θέλω όλα!