Αναγνώστες, Φίλοι και Περαστικοί

Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2010

Μανήτες κουμαρένιες ή αλλιως Lactarius deliciosus





IMG_0183
Ένας απίθανος μεζές που μας δίνει σχεδόν πάντα απλόχερα η φιλόξενη σαμιώτικη γη.

Οι γνωστές στη Σάμο κουμαρένιες μανίτες, φυτρώνουν κάτω από κουμαριές και πευκοβελόνες από Οκτώβρη μέχρι και Γενάρη, για να φυτρώσουν χρειάζονται υγρασία και ήλιο.
Από μαθητής του δημοτικού περίμενα να σχολάσω για να ξαμοληθώ στο κοντινό δασάκι για να βρω και να τηγανίσω το πεντανόστιμο αυτό μεζεδάκι.





IMG_0135
Θέλει βέβαια κάποια προσοχή, μιας και υπάρχει ένα άλλο είδος που είναι τοξικό και μοιάζουν μεταξύ τους.


Γι’ αυτό μη φάτε ποτέ αν δεν έχετε μαζί σας κάποιον που ξέρει.


IMG_0127
Στο σπίτι μας το τρώμε με τρείς τρόπους:


Αφού τις καθαρίσουμε προσεκτικά και αφαιρέσουμε τα κοτσανάκια, μπορούμε να τις αλευρώσουμε και να τις τηγανίσουμε σε καυτό λάδι στο τηγάνι η φριτέζα όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες.


IMG_0167

Οι συγκεκριμένες μανίτες πού βλέπετε είναι χτεσινές. Κατάφερα να τις βρω σε μια λαϊκή εδώ στο Βερολίνο μετά από πολύ ψάξιμο. Φυτρώνουν και δω αλλά αρκετά σπάνια και δεν έχουν την πικάντικη νοστιμιά που έχουν οι Σαμιώτικες.


IMG_0180



IMG_0171

Τα κοτσανάκια τα σοτάρουμε ελαφρά με λίγο ελαιόλαδο και αφού προσθέσουμε αλάτι, ρίγανη από το Μπάλο φυσικά και πιπεράκι, σβήνουμε με λίγη Σάμαινα, προσθέτουμε μια μεγάλη ντοματούλα τριμμένη και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να πιεί το ζουμάκι του.


IMG_0179



IMG_0189

Ο τρίτος τρόπος είναι εξίσου απλός: τις ψήνουμε με λίγο αλατάκι στα κάρβουνα.


IMG_0186

Στη υγειά μας λοιπόν και πάντα με νόστιμους μεζέδες!


Αφιερώνω την ανάρτηση στ αγόρια μου πού σήμερα γίνονται 3 μηνών!! και στη μαμά τους, που τα προσέχει τόσο πολύ!!!


2 σχόλια:

BLUEPRINTS είπε...

κατ' αρχήν να τα χαίρεστε, κατά δεύτερον τελευταία μου ανοίγεις την όρεξη κάθε πρωί που περνώ από τα μέρη σου

Artanis είπε...

Να τα χαίρεστε τα μωρά σας...Και τις κοράκλες σας επίσης!!!
Καλημέρα από ΝΖ!