Αναγνώστες, Φίλοι και Περαστικοί

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Νύχτα των θηλυκών καρνάβαλων - Δευτέρα των ρόδων και Σταχτοτετάρτη!!!


Αποκριάτικα και Σαρακοστιανά έθιμα στη Γερμανία.



IMG_0172




Ο τίτλος της ανάρτησης είναι τουλάχιστον περίεργος, γιαυτό θα σας τα αναλύσω όσο καλύτερα μπορώ.


Στη Γερμανία το μεγάλο γλέντι ξεκινά 4 μέρες πριν την Καθαρά δευτέρα που εδώ λέγεται Δευτέρα των ρόδων (Rosenmontag). Η μέρα αυτή είναι πάντα μια Πέμπτη και λέγεται Νύχτα των θηλυκών καρνάβαλων (Weiberfastnacht) και στην πραγματικότητα παρέχει πλήρη ελευθερία στις γυναίκες να ξεφαντώσουν και να γλεντήσουν χωρίς αναστολές. Σ΄αυτό το διάστημα πολλές γυναίκες έχουν μαζί τους ψαλίδια, για να κόβουν τις γραβάτες των ανδρών και μαζί το κύρος τους. Η Δευτέρα των ρόδων είναι αποκριάτικη μέρα γλεντιού και παραδοσιακά όλοι τρώνε τον λουκουμά που σας παρουσιάζω.


IMG_0175

'Ολα τελειώνουν 2 μέρες μετά την Τετάρτη της Στάχτης (Aschenmittwoch)που αρχίζει η νηστεία της σαρακοστής και που γίνονται οι παραδοσιακές ρητορικές μονομαχίες των πολιτικών κομμάτων από τα μπαλκόνια σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας.


IMG_0173

Ο λουκουμάς της καθαράς Δευτέρας.

Λέγεται και Βερολινέζος.

Συστατικά:
500 γραμμάρια αλεύρι
40 γραμμάρια νωπής μαγιάς ή 2 φακελάκια ξηρή
1 / 8 λίτρα γάλακτος
μια πρέζα αλάτι
100 γραμμάρια ζάχαρη
40 γρ μαραγαρίνη
και φυσικά λίγη μαρμελάδα και ζάχαρη ή ζάχαρη άχνη
Ετοιμάστε πρώτα μια κανονική ζύμη, εάν χρησιμοποιείτε φρέσκια μαγιά ζυμώστε και περιμένετε να φουσκώσει. Όσοι προτιμούν ξηρή μαγιά, μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως. Αφήνετε την ζύμη για μισή ώρα ακόμα σε ένα ζεστό χώρο. Στη συνέχεια φτιάξτε μπαλίτσες στο μέγεθος μανταρινιού,αφήστε τα εκ νέου να φουσκώσουν και ψήστε στη φριτέζα στους 180-200 βαθμούς και απο τις δυο πλευρές . Βάλτε στη μέση κάθε μπαλίτσας μια δόση μαρμελάδα ή κρέμα σοκολάτας αν θέλετε και στην συνέχεια βάλτε γλάσο ή ζάχαρη άχνη και είστε έτοιμοι!!



IMG_0171


ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

11 σχόλια:

Ξανθή είπε...

Τι ωραίο!!ευχαριστούμε Νικόλα!!
Καλή Σαρακοστή!!

Giorgos Varvakis είπε...

Αυτό θα πει άμεση ανταπόκριση!!
SUPER φίλε μου!!!
Με γεια το καινούριο "κοσκινάκι" ;)
Ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή
Φιλιά
Καλό απόγευμα

Δέσποινα είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα πράγματα μάθαμε σ' αυτή την ανάρτηση!!!
Καλή Σαρακοστή και να είστε καλά!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΦΟΒΕΡΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΝΗΜΡΩΤΙΚΗ.ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ.
ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΦΙΛΕ ΜΟΥ:)))

Betty's Cuisine είπε...

Με μεγάλη μου χαρά δέχομαι την ανταλλαγή που προτείνεις και επαυξάνω:
Όλη μου την σκορδαλιά για 1 τέτοιο λουκουμά!
Τέλειος και πολύ δελεαστικός!

Και όπως πάντα πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση!

Καλό βράδυ...

mia maria είπε...

Πολύ ωραίο! Θα το δοκιμάσω, από τώρα λιγουρεύομαι! Καλή Σαρακοστή!

maggy είπε...

πολυ ωραια !!!Θελω να το φαω τωρα!!

Βάσσια είπε...

Με τέτοιες φωτογραφίες σου έρχεται να τον φας τον λουκουμά.
:-)

Καλή Σαρακοστή

kariatida62 είπε...

Άφησα ένα σχόλιο εδώ το πρωί..τι έγινε χάθηκε!
Ωραίο το έθιμο των γυναικών...γουστάρω! μου θυμίζει λίγο τα μπουρμπούλια της Πάτρας!
Ο Λουκουμάς μας έκανε να τρέχουν τα σάλια μας!

kiki είπε...

Τα σάλια μου έτρεξαν με αυτά που είδα! Καλή σαρακοστή!

Ανώνυμος είπε...

Appreciation to my father who informed me on the topic
of this weblog, this weblog is genuinely remarkable.

Review my web blog; geometry dash full version free ()