Αναγνώστες, Φίλοι και Περαστικοί

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Πάτισσον σνίτσελ





IMG_0011



Patisson (Cucurbita pepo var Patisoniana)

Τα Patisson είναι είδος κολοκύθας που σε αντίθεση με άλλα είδη είναι αναρριχητικό φυτό.
Τα Patissons καλλιεργούνται από την εποχή των Ίνκας στην Αμερική.


Οι καρποί τους έχουν το σχήμα φακού με χρωματικές εναλλαγές σε λευκό, κίτρινο και πράσινο και διάμετρο από 10 έως 25 cm.
Σε αντίθεση με άλλα είδη κολοκύθας τρώγεται όσο οι καρποί του είναι φρέσκοι και τρυφεροί.

Είναι φυτό μονοετές, η συγκομιδή του γίνεται από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο.
Η συνεχής συγκομιδή των νέων φρούτων διεγείρει το φυτό να σχηματίσει νέα άνθη και καρπούς.



IMG_0001-tile



Οι τρόποι παρασκευής του είναι πολλοί, γίνονται ψητά ή γεμιστά, όπως άλλα λαχανικά, στον ατμό ή σε σούπες, για να δυναμώσει τη γεύση του φαγητού.


IMG_0007



Εμείς θα σας παρουσιάσουμε σήμερα μια εύκολη συνταγή που δοκίμασα πριν κάμποσα χρόνια στη Γερμανία.

Η συνταγή μας είναι ένα σνίτσελ για χορτοφάγους. Την ονομάζουμε :

Πάτισσον σνίτσελ.

IMG_0009




Υλικά για 2 άτομα

Ένα πάτισσον περίπου μισό κιλό

Ένα αυγό, λίγο αλεύρι, λίγη φρυγανιά τριμμένη, αλάτι, πιπέρι.

Η διαδικασία απλή:


Κόβουμε το κολοκύθι στη μέση, βγάζουμε του ελάχιστους σπόρους, αν έχει.


IMG_0012


Στη συνέχεια το κόβουμε λεπτές φέτες πάχους ενός εκατοστού.

Αλατίζουμε ελαφρά και αλευρώνουμε.

Περνάμε τη φέτα μας μέσα από το χτυπημένο αυγό και στη συνέχεια από τη φρυγανιά.

Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά (στο 7) και γυρνάμε συχνά, ώστε να ψηθεί καλά μέσα χωρίς να καεί απ΄έξω.

Στο αυγό μπορείτε, αν θέλετε, να προσθέστε λίγο τριμμένο τυράκι, εγώ έβαλα μια κουταλιά του γλυκού παρμεζάνα.

Το σνίτσελ πάτισσον συνοδέυεται πολύ ωραία με ένα ντιπ γιαουρτιού που του δίνει δροσιά και δυναμώνει ακόμη πιο πολύ τη γεύση του.


IMG_0014



Για το ντιπ έβαλα σε ένα μπολάκι 200 γρ άπαχο γιαούρτι 0,1% λιπαρά, μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σαμιώτικο από το Ηραίον, ένα ψιλοκομμένο πράσινο κρεμμυδάκι, μισή σκελίδα σκόρδο με βγαλμένο το φύτρο (μη βρωμάμε κιολας) αλάτι, πιπέρι και λίγο μπαλσάμικο λευκό.


IMG_0018



Αν το βρείτε σε λαική ή μανάβικο, δοκιμάστε το! Αξίζει τον κόπο!

4 σχόλια:

Ξανθή είπε...

Όπως το βλέπω δεν έχω δει πουθενά ανάλογο, αλλά γιατί όχι και με κολοκύθα άσπρη από τα μέρη μας.
καλή εβδομάδα.

cook είπε...

πρωτη φορα το ακουω και με ενθουσιασε!

BLUEPRINTS είπε...

αγαπητέ μου, ούτε που το γνώριζα το εν λόγω ζαρζαβατικό (εννοείται δεν το έχει δει ούτε σε μανάβικο), ενδιαφέρον ακούγεται και φαίνεται πάντως

Maraki...divinamente mortal είπε...

Πωπω νοστιμιες!!!!
Ειδες τωρα τι κανεις;; Βαζεις ιδεες, σημερα που εχει σουπερμαρκετ θα δω αν το εχει το ζαρζαβατικο και θα αγοραστει!

ΥΓ: Το ιστολόγιο μου το εκλεισα αλλα διαδικτυακως θα είμαι εδω! Φιλια!