Αναγνώστες, Φίλοι και Περαστικοί

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Μουσείο Αεροδρομίου Αθηνών

Ο Διεθνής Αερολιµένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ΔΑΑ), σε συνεργασία µε το Υπουργείο Πολιτισµού (B' Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων), δηµιούργησε την Έκθεση Αρχαιολογικών Ευρηµάτων Περιοχής Αεροδροµίου σε ειδικά διαµορφωµένο χώρο εµβαδού 200 τ.µ.


IMG_0001 (9)



Η Έκθεση, η οποία εγκαινιάστηκε το 2003, χρηµατοδοτήθηκε από τον ΔΑΑ και περιλαµβάνει 172 αρχαία αντικείµενα που χρονολογούνται από τη Νεολιθική και Πρωτοελλαδική εποχή µέχρι και τη Μεταβυζαντινή περίοδο .
Ο ΔΑΑ τιµήθηκε µε έπαινο στην ενότητα «Πολιτισµός», στο πλαίσιο των Αριστείων Κοινωνικής Προσφοράς 2003 του Συνδέσµου Διαφηµιζοµένων Ελλάδος για τη συµβολή του στην ανάδειξη του πολιτισµού της πατρίδας µας, µε έµφαση στην ευρύτερη περιοχή του Αεροδροµίου.

IMG_0014 (7)

H αίθουσα αφηγείται την ιστορία από το τέλος της Νεολιθικής εποχής (γύρω στο 3.000 π.Χ.) µιας άλλοτε γαλήνιας αγροτικής γωνιάς της Αττικής. Τα στοιχεία που τη συνθέτουν προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τις ανασκαφές για το Αεροδρόµιο, που υπήρξε ένα ορόσηµο για την ιστορία της περιοχής.


IMG_0015 (7)


Η ζωή αρχίζει µε τον οικισµό της αρχής της εποχής του χαλκού, που βρέθηκε στην κορυφή του λόφου Ζάγανι, στα βόρεια όρια του Αεροδροµίου.
Την εικόνα του οχυρού αποδίδει µε απόλυτη ακρίβεια το πρόπλασµα στη µέση της αίθουσας (3), ενώ η επιλογή από πέτρινα εργαλεία και χονδροειδή κεραµική στην προθήκη (4) µάς µεταφέρει στο ταραγµένο περιβάλλον της µεταβατικής αυτής περιόδου.


IMG_0011 (7)





IMG_0010 (9)


Τα αγγεία µε την αυστηρή οµορφιά του πρώιµου και του ώριµου γεωµετρικού ρυθµού (9ος-8ος αι. π.Χ.), που εκτίθενται στην προθήκη (9) προέρχονται από ένα νεκροταφείο στο βόρειο άκρο του Αεροδροµίου.Το τοπίο ακολούθησε τις κοσµοϊστορικές αλλαγές του τέλους του 6ου αιώνα. Το πυκνό πλέγµα των αττικών δρόµων του 5ου και 4ου αι. π.Χ., που τµήµα του καλύπτει το χώρο του Αεροδροµίου, αποτέλεσε ουσιαστική προϋπόθεση για τη λειτουργία της νέας αθηναϊκής δηµοκρατίας.


IMG_0008 (9)

Γεώργιος Σταϊνχάουερ
Αρχαιολόγος
Τα αποσπάσματα του κειμένου είναι από το έντυπο του υπουργείου πολιτισμού που μας δόθηκε στο χώρο του μουσείου.


IMG_0006 (10)





IMG_0007 (9)







IMG_0005 (9)





IMG_0004 (9)





IMG_0003 (11)

5 σχόλια:

VAD είπε...

Τόσες φορες πέρασα,δε σταθηκα καθόλου γμτ την τρεχάλα μας!
Καλησπέρα από Χαρτούμ....

Giorgos Varvakis είπε...

Αυτά δυστυχώς είναι μονάχα για τους περαστικούς απ την Αθήνα. Οι ιθαγενείς της Αττικής όταν φεύγουν δε βλέπουν την ώρα να πετάξουν κι όταν επιστρέφουν δε βλέπουν την ώρα να πάνε σπίτι τους!!
Πολύ όμορφα
Φιλιά
Καλημέρα

bilsot είπε...

Η κατασκευή του αεροδρομίου "στοίχισε",
εκτός των άλλων, και την καταστροφή ενός προϊστορικού οικισμού τεράστιας αρχαιολογικής αξίας...
Όμως... "μπρος τα κάλη, τι'ναι ο πόνος"....

Benikos place είπε...

Αγαπητε bilsot,
δεν το γνωριζω, αλλά δεν μου κανει και καμια εντυπωση.Βλέποντας σε τι κατασταση βρισκονται καποια αρχαια που βλέπω συχνα στη σαμο, θα προτιμουσα να έμεναν θαμμενα...

mia maria είπε...

Δυστυχώς και εγώ δεν τα έχω δει! Καλό Σ/Κ!