Αναγνώστες, Φίλοι και Περαστικοί

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Ηραίο Σάμου - Ναός της Ήρας









Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO



HERAION-SAMOS





Στο Ηραίο της Σάμου βρίσκονται και τα ερείπια του ομώνυμου ναού της αρχαιότητας, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στην Ήρα.
Χαρακτηριστική εικόνα από το Ηραίο είναι η μια μοναδική κολώνα που παραμένει όρθια.





HERAION-SAMOS




Η περιοχή του Ηραίου ήταν αρχαιότατος τόπος θρησκευτικής λατρείας, κάτι που φαίνεται από το γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχουν ερείπια από τουλάχιστον 4 ναούς (Εκατόμπεδος Α' - 8ος αιώνας π.Χ., Εκατόμπεδος Β' - 7ος αιώνας π.Χ., ο ναός των Ροίκου και Θεοδώρου - 6ος αιώνας π.Χ., ο ναός με τη μορφή που σώζεται σήμερα - της εποχής του τυράννου Πολυκράτη 538-522 π.Χ., ναοί ρωμαϊκών χρόνων).





HERAION-SAMOS



Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι το Ηραίο της Σάμου ήταν ο μεγαλύτερος ναός στην Ελλάδα. Είναι δίπτερος ιωνικού ρυθμού, με 155 γιγάντιες κολώνες.
Χαρακτηριστική για το επίπεδο της κατασκευής είναι η ύπαρξη δικτύου πήλινων αγωγών για την αποχέτευση των υδάτων της βροχής.






HERAION-SAMOS



Από τα αναθήματα που έχουν βρεθεί και παρουσιάζονται στο μουσείο του Βαθέως, φαίνεται ότι η θρησκευτική επιρροή του ναού απλωνόταν σε όλη την Ελλάδα, τη Μικρά Ασία, μέχρι και την Αίγυπτο, συγκρίσιμη με την επιρροή του Μαντείου των Δελφών.





HERAION-SAMOS



Μέρος του συμπλέγματος του ναού είναι και η Ιερά οδός, στρωμένη με πέτρα, η οποία οδηγούσε στην πρωτεύουσα της Σάμου (το σημερινό Πυθαγόρειο).





HERAION-SAMOS



Βιβλιογραφία
Helmut Kyrieleis: Führer durch das Heraion von Samos, Athen 1981





HERAION-SAMOS








HERAION-SAMOS






O μεγάλος βωμός




HERAION-SAMOS

8 σχόλια:

Aθηνά Π.Κ. είπε...

Καλημέρα!!
Ήλθατε Σάμο? γιατί αυτές οι όμορφες φωτο με αυτόν τον συννεφιασμένο ουρανό πρέπει να είναι φθινοπωρινές !! Πάρα πολύ ωραίες !! Το παιχνίδι των λευκών μαρμάρων με τον Σαμιώτικο φθινοπωρινό ουρανό ιδανικό ,
τους μετεκλογικούς ταλαιπωρημένους χαιρετισμούς μου σε όλους σας

Unknown είπε...

Μπορεί να παραμένει μόνο μια κολόνα, άλλα κρατάει πάνω της μια ολόκληρη ιστορία.

Lesley είπε...

Your photos have amazing clarity.

BLUEPRINTS είπε...

έχω πάει, κι όντος έχει κάτι μοναδικό αυτή η περιοχή (όπως κι άλλες βέβαια στις οποίες υπήρξαν ιερά της αρχαιότητας), πολύ όμορφες οι φωτογραφίες

SmilingSally είπε...

Greece is such a lovely blue country!

Happy Blue Monday!

Dimple είπε...

Thanks for showing me some of the ancient architectural wonders of Greece! I love the blue sky and clouds in these shots!

Ανώνυμος είπε...

Fascinating ruins - and such gorgeous shots!

Καρανίκα Ζωή είπε...

Το νησί με μάγεψε, αλλά περισσότερο το Ηραίον. Οι μνήμες από το ξακουστό παρελθόν είναι ακόμη ζωντανές...στάθηκα μπροστά στο ναό και αφουγγράστηκα και είδα και ένιωσα... θα έρθω ξανά και ξανά και ξανά... νιώθω σαν να βρήκα μια χαμένη πατρίδα !!!