Αναγνώστες, Φίλοι και Περαστικοί

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Παραδοσιακό σαμιώτικο κεσκέκι




IMG_0607




Το Κεσκέκι είναι ένα έθιμο που οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των αιώνων. Φαίνεται να προέρχεται απ’ τις αρχαιοελληνικές ταυροθυσίες. Κατά τη χριστιανική περίοδο επηρεάστηκε απ’ τα χριστιανικά κοινόβια, διαδόθηκε με παραλλαγές σε διάφορες περιοχές κυρίως της Μικράς Ασίας (στη Μυτιλήνη, στα Βουρλά, στη Σπάρτη Πισιδείας, στον Πόντο, στην Καππαδοκία και αλλού) και μετεξελίχθηκε σε λατρευτικό και γαμήλιο έθιμο.

IMG_0516


Στη Σάμο το φτιάχνουμε πάντα την πρωτοχρονιά, είναι το παραδοσιακό φαγητό της μέρας αυτής. Την παραμονή βράζεται για πολλές ώρες και το απόβραδο της παραμονής μπαίνει σε φούρνο σε σφραγισμένη γάστρα στους 90 βαθμούς μέχρι το μεσημέρι της πρωτοχρονιάς


Στη Σάμο σε πολλές γιορτές φτιάχνεται το ίδιο φαγητό σε μεγάλες ποσότητες και μοιράζεται στους πιστούς. Η διαφορά είναι ότι αυτό δεν μπαίνει σε φούρνο άλλα βράζεται μόνο σε μεγάλα καζάνια και ονομάζεται : ΓΙΟΡΤΗ. Σε περιόδους δε νηστείας φτίαχνεται και χωρίς κρέας αλλά με ρεβύθια κρεμμύδια και στάρι.


IMG_0519


Η συνταγή :

1 κιλό κρέας, αρνί ή κατσίκι ή χοιρινό ή και βοδινό


1 κιλό κρεμμύδια σε μεγάλα κομμάτια

1 κιλό σπασμένο σκληρό στάρι.

Μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο.

1 ξυλάκι κανέλας για το βράσιμο

Αλάτι. πιπέρι, κανέλα.

Αν θέλετε και το κρέας είναι άπαχο 50 γρ βούτυρο.

IMG_0522

Σωτάρουμε το κρέας με το λάδι και τα κρεμμύδια, προσθέτουμε μπόλικο νέρο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το βράζουμε 2-3 ωρίτσες μέχρι να ξεκολλήσει το κρέας από τα κόκαλα.

Αφαιρούμε τα κόκαλα και, αν θέλουμε το κρέας μας να βρίσκεται σε κομμάτια μέσα στο φαγητό, το κρατάμε στην άκρη. Αν προτιμούμε να λιώσει, το βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα.

Στη κατσαρόλα με τα βρασμένα κρεμμύδια και το ζωμό του κρέατος προσθέτουμε το στάρι και το ξυλάκι της κανέλας και με μια ξύλινη κούταλα ανακατώνουμε συχνά, επειδή το φαγητό κολλάει πολύ εύκολα.


Η φωτιά μας πρέπει να είναι μέτρια και να έχουμε πάντα κοντά μας βραστό νερό, για να προσθέσουμε στο φαγητό. Αυτή η διαδικασία κρατάει 2-3 ώρες μέχρι να βράσει το στάρι.


Αφού βράσει, το βάζουμε στη γάστρα , προσθέτουμε 2 ποτήρια ζεστό νερό,αλατοπιπερώνουμε , κανελώνουμε, βάζουμε το βούτυρο αν θέλουμε και το φουρνίζουμε.

Το δικό μου κεσκέκι με ένα ποτήρι έξτρα νερό χρειάστηκε 4 ώρες στους 140 βαθμούς στο φούρνο στον αέρα και από κάτω.

Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπετε πώς ήταν πριν μπει στην γάστρα.

Στην πρώτη φωτογραφία της ανάρτησης φαίνεται πώς πρέπει να είναι έτοιμο και τραγανό.

IMG_0524



Σερβίρεται με την παραδοσιακή σαμιώτικη βασιλόπιττα που σε αντίθεση με άλλα μέρη της Ελλάδας είναι το ψωμί που φτιάχνουμε για την πρωτοχρονιά.

Τώρα ξέρετε πώς περάσαμε την πρωτοχρονιά μας στο Βερολίνο!



Και του χρόνου να΄στε όλοι καλά!



IMG_0526

9 σχόλια:

Ξανθή είπε...

Καλή Χρονιά και του χρόνου με Υγεία!!!

καλημέρα είπε...

Αγαπημένοι μου, καλή χρονιά με υγεία, ευτυχία (τι όμορφη αυτή η λέξη αν σκεφτείς τι σημαίνει), αγαπη και πολλή πολλή δύναμη!
Σας φιλώ τον καθενα ξεχωριστα, τα μωρα λίγο πιο πολύ...εννοείται, και όλους μαζί!

nik pit είπε...

Νικόλα χρόνια πολλά και καλή χρόνιά, να χαίρεσαι την οικογένεια και τα μικρά μπεμπέ σου. Το κεσκεκ΄είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά μου αρέσει και με ρύζι. Ευτυχως εδώ στο νησί κάνουν γιορτή ή κεσκέκ΄στα περισσότερα ξωκκλήσια όταν γιορτάζουν.

samosbook είπε...

kali xronia panta me ygeia kai apolafstikes anartiseis!!! (an kai opote eferne o pateras mou, pote den etroga xixi)

Giorgos Varvakis είπε...

Καλησπέρα!! Αν μου έλεγε κανείς : "θέλεις κεσκέκι;" το πιο πιθανό θα ήταν να πω : "Τί είναι αυτό;" ή "Όχι!!" μη γνωρίζοντας τι κρύβεται από κάτω... Αν μου έλεγε θέλεις "Γιορτή;" θα πετούσα τη σκούφια μου!! Δεν την είχα ξανακούσει με αυτό το όνομα, ούτε θα πήγαινε ποτέ ο νους μου οτι μπορεί να είναι και σπιτικό φαγητό!!! Την έχω συνηθίσει βλέπεις καζανιστή και πανηγυριώτικη στα ξύλα :))) Μπράβο Νικόλα!! Φοβερή μεταφορά στην κουζίνα!!!! Κι τ'χρόν βρε, νάστι καλά :)))

Benikos place είπε...

Καλημέρα σας και Χρονια πολλά σε όλους!
nik pit , κεσκέκ με ρυζι πρωτη φορά ακούω.
samosbook, χαχα δίκιο έχεις, αυτό το φαί έχει μόνο φανατικούς εχθρούς και φίλους!!!

gvarvakis
Μου κάνει πολυ εντυπωση που το όνομα είναι αγνωστο στη δυτική Σαμο.Κάθως και η παραδοση να το φτιαχνουμε την πρωτοχρονια!!Δε πειραζει, μαθαινουμε ο ενας απ τον αλλο, και του χρόνου Γιωργο!

Ανώνυμος είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΟΥΜΑ?

Benikos place είπε...

@Ανώνυμο
ΠΑΛΙΑ ΥΠΗΡΧΕ ΈΝΑ ΜΑΓΑΖΙ ΜΕ ΣΑΜΙΩΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΥΣ, ΑΠ ΟΤΙ ΑΚΟΥΣΑ ΤΟ ΕΚΛΕΙΣΕ ΛΟΓΩ ΣΥΝΤΑΞΗΣ. ΡΩΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΝ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗ ΜΠΑΛΟ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΜΠΛΟΓΚ, ΜΕΝΕΙ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΞΕΡΕΙ: gvarvakis@gmail.com ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ.

Ανώνυμος είπε...

ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΣΑΜΟΣ ΕΧΕΙ ΤΑ ΠΙΟ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΦΑΓΗΤΑ!!!!!