Αναγνώστες, Φίλοι και Περαστικοί

Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου 2010

Πορτρέτα Φαγιούμ - Αιγυπτιακό Μουσείο Βερολίνου


IMG_3910

Με τον όρο πορτραίτα Φαγιούμ εννοείται το σώμα των προσωπογραφιών που φιλοτεχνήθηκαν από τον 1ο έως τον 3ο αιώνα από συνεχιστές της ύστερης ελληνιστικής παράδοσης της Αλεξανδρινής Σχολής και διασώθηκαν ως τη σημερινή εποχή. Τα πορτραίτα ανακάλυψε και ανέφερε πρώτος ο ιταλός περιηγητής Πιέτρο ντελα Βάλλε το 1615 (Pietro Della Valle)[1]. Αυτά τα νεκρικά πορτραίτα, προορισμένα για ταφική χρήση, πήραν το όνομά τους από την όαση Φαγιούμ, στην οποία ανακαλύφθηκαν αρχικά, 85 χλμ νότια του Καΐρου.
Οι
αρχαιολογικές ανασκαφές που διεξήχθησαν από αγγλικές και γαλλικές αποστολές στις αρχές του 19ου αιώνα έφεραν στην επιφάνεια περισσότερες προσωπογραφίες, χωρίς ωστόσο να κεντριστεί το ενδιαφέρον των ειδημόνων της τέχνης. Το 1887, κάτοικοι της περιοχής κοντά στο ελ-Ρουμπαγιάτ ανακάλυψαν και ανέσκαψαν μομμιοποιημένα σώματα με προσωπογραφίες στη θέση της κεφαλής. Τα συγκεκριμένα έργα αγόρασε ο Θίοντορ Γκραφ (1840–1903), αυστριακός επιχειρηματίας και τα παρουσίασε σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις και τη Νέα Υόρκη.
Ένα μεγάλο μέρος του συνολικού corpus, ωστόσο, ήλθε στην επιφάνεια χάρις στον
άγγλο αρχαιολόγο Γουΐλιαμ Φλίντερς Πέτρι (Sir William Flinders Petrie), ο οποίος τον Ιανουάριο του 1900 αναζητώντας την είσοδο της πυραμίδας Χαουάρα στην όαση Φαγιούμ της Αιγύπτου, εντόπισε την ελληνορωμαϊκή νεκρόπολη της Αρσινόης, γνωστή από τον Ηρόδοτο ως Κροκοδείλων πόλις[2], κέντρο λατρείας του θεού Σομπέκ.

Πηγή: Βικιπαίδια

IMG_3907


IMG_3908
IMG_3911
IMG_3977
IMG_3976
IMG_3978
IMG_4000

5 σχόλια:

BIKY είπε...

καταπληκτικά !!

bilsot είπε...

Πολύ όμορφη παρουσίαση σε ένα θέμα όχι και τόσο γνωστό στο ευρύ κοινό .
Πολυφωτογραφημένη η γυναικεία φιγούρα αριστερά στη τρίτη φωτογραφία από πάνω προσ τα κάτω.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των φαγούμ τα μεγάλα και εκφραστικά μάτια, που βλέπουν κατάματα το θεατή!

Μαριανα είπε...

Η συλλογή του μουσείου στο Βερολίνο είναι εντυπωσιακή από αυτή την εποχή. Να'σαι καλά που μας παρουσίασες ένα μέρος της πραγματικά σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας της τέχνης...

Global Greek είπε...

καλησπέρα, έφτασα εδώ απο την Καρυάτιδα και θα επιστρέψω για αναλυτικότερη ανάγνωση. πολύ ενδιαφέρον! χαιρετισμούς απο το Σουλτανάτο

logia είπε...

τώρα τι να πω
με ξένΑ Κάστανα
πώς το λέει ο λαός;
κλεμμένες ομορφιές δηλαδη

καλημέρα καλό Φθινόπωρο