Αναγνώστες, Φίλοι και Περαστικοί

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Liebe Deutschen.... Αγαπητοί Γερμανοί...


Liebe Deutschen...(27/2/2010)

Την Παρακάτω ανοικτή επιστολή που δημοσιεύθηκε στον Κόσμο του Επενδυτή την δανείστηκα από το Μπλογκ ΚΙΜΠΙ με αφορμή ένα μαιλ που έλαβα σήμερα στην δουλεία μου με την άψογη μετάφραση της παρακάτω επιστολής στα Γερμανικά την οποία επίσης δημοσιεύω.
Εγώ τουλάχιστον την είχα πολύ ανάγκη για να μπορώ ακόμα και στον χώρο της δουλείας μου να αντικρούω σχόλια ακόμη και ειρωνίες από καλοπροαίρετους Γερμανούς συναδέλφους που τόσο εκτιμώ...

Αγαπητέ Χανς, Γκέοργκ, Πέτερ, Φρανς, αγαπητή Χάνα ή Ούλρικε. Απευθύνομαι σε σένα είτε είσαι άνδρας, είτε γυναίκα, είτε γκέι. Μου αρκεί να είσαι αυτό που λέμε μέσος Γερμανός πολίτης. Ο συνεπής φορολογούμενος, ο μισθωτός, ο δημόσιος υπάλληλος, ο μικροεπιχειρηματίας, ο ανήσυχος μικροκαταθέτης. Αν είσαι μέλος της πολιτικής και οικονομικής ελίτ της χώρας σου, αυτή η επιστολή δεν σε αφορά. Σταμάτα εδώ. Αυτό είναι ανάμεσα σε μένα, τον μέσο Έλληνα και αυτόν, τον μέσο Γερμανό. Μαθαίνω λοιπόν ότι τα έχετε πάρει στο κρανίο με μας. Δεν είστε οι μόνοι, βεβαίως. Αλλά, αν η εικόνα που μεταδίδουν τα ΜΜΕ της χώρας σας είναι πραγματική, θα πρέπει σχεδόν να μας μισείτε. Ή τουλάχιστον να μας περιφρονείτε βαθιά. Υποψιάζομαι πώς δημιουργήθηκε αυτή η εικόνα για μας, για όλη την ελληνική κοινωνία. Από τη στιγμή που ξέσπασε ο παγκόσμιος σάλος για τα greek statistics και μεταμορφωθήκαμε σε «απατεώνες της Ευρώπης», οι ρεπόρτερ της χώρας σας με κάμερες και φωτογραφικές μηχανές απαθανατίζουν τα πειστήρια του εγκλήματος: κότερα στις μαρίνες, νυχτερινά κέντρα με νεοέλληνες στο τσακίρ κέφι, καφετέριες γεμάτες το πρωί, χλιδάτα μέγαρα και πολυτελή αυτοκίνητα στα ακριβά μας προάστια. Διότι εκτός από «απατεώνες» γίναμε και τεμπέληδες της εύφορης Ευρώπης.Μερικά από ΜΜΕ της χώρας σου, εκτός από αυτή την παραπειστική εικόνα που αγνοεί ότι ένας στους 4 κατοίκους της χώρας μου ζει κάτω από το ευρωπαϊκό όριο φτώχειας, προσθέτουν ως καρύκευμα και αρκετά χοντροκομμένα ψέματα: για παχυλούς μισθούς στο Δημόσιο, για ψηλές συντάξεις, για γενναιόδωρα επιδόματα ανεργίας… Τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Όπως μπορείς να διαπιστώσεις ανατρέχοντας στα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε., το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι περίπου το μισό από το δικό σας.
Το ίδιο ισχύει και για τον μέσο μισθό και για τις συντάξεις. Είμαστε η προτελευταία χώρα στην ευρωζώνη σε μισθούς και συντάξεις, τα δε επιδόματα ανεργίας – για τους λίγους ανέργους που τα παίρνουν- φτάνουν στο κολοσσιαίο ποσό των 450 ευρώ! Αυτό το τελευταίο ίσως καταλαβαίνεις τι σημαίνει, τα τελευταία πέντε χρόνια που εφαρμόζεται στη Γερμανία η μεταρρύθμιση Hartz 4, ισοπεδώνοντας και τα δικά σας επιδόματα ανεργίας. Αλλά γι’ αυτό δεν φταίνε οι τεμπέληδες Έλληνες. Όπως δεν φταίνε και για το γεγονός ότι οι πολιτικές και επιχειρηματικές ηγεσίες της χώρας σου ακολούθησαν εδώ και μια εικοσαετία μια πολιτική πίεσης των μισθών σας γιατί αυτό εξασφάλιζε πλεονεκτήματα και πλεονάσματα. Πλεονεκτήματα όχι δικά σου, αλλά της ολιγαρχίας του πλούτου. Έχεις ακούσει την άποψη ότι τελικά, για την απειλή χρεοκοπίας της Ελλάδας και άλλων χωρών της ευρωζώνης τελικά φταίει η εμμονή της ελίτ της χώρας σου να συμπιέζει τους μισθούς σας; Διότι εφόσον έχουμε κοινό νόμισμα δεν νοείται να έχουμε ανταγωνιστικές οικονομικές πολιτικές. Και αν υποθέσουμε ότι εμείς, ως ελληνική οικονομία, είμαστε πρόβλημα γιατί ζούμε πάνω από τις δυνατότητές μας, εσείς γίνατε επίσης πρόβλημα του ευρώ γιατί οι ηγεσίες σας σάς επέβαλαν να ζείτε κάτω από τις δυνατότητές σας. Κι οι δυο όψεις του νομίσματος κακές είναι. Κι εμείς κι εσείς γίναμε φτωχότεροι, εμείς σε μια καταχρεωμένη χώρα, εσείς σε μια ακόμη πλουσιότερη χώρα.
Απ’ ό,τι έχω καταλάβει βγάζεις φλύκταινες στην ιδέα ότι μπορεί η χώρα σου να κάνει κάτι για τη σωτηρία της Ελλάδας. Σε κατανοώ. Κι εγώ θέλω να ξέρω πού πάνε τα λεφτά μου ως φορολογούμενου. Και ξέρω ότι κατά βάση πάνε για να πληρώνονται τα τοκοχρεολύσια του υπέρογκου χρέους μας. Πληρώνουμε το νταβατζιλίκι των δανειστών μας και τη μνημειώδη ανικανότητα των πολιτικών και οικονομικών μας ηγεσιών να υπηρετήσουν ένα στοιχειώδες όραμα για την οργάνωση της χώρας, πέρα από τις ανάγκες της τσέπης τους, της ματαιοδοξίας τους και των εμμονών τους. Αλλά αυτή είναι η μία πλευρά του προβλήματος. Η άλλη είναι οι εταίροι μας στην Ε.Ε. Πολλοί από τους οποίους μια χαρά βολεύτηκαν με την αβελτηρία της ελληνικής ελίτ. Λέτε, για παράδειγμα, ότι η χώρα μου είναι ένα μικρό βασίλειο της μίζας. Σωστό. Αλλά, η μίζα έχει δύο μέρη, έχει τον δωροδόκο, έχει και τον δωρολήπτη. Και στο τελευταίο πολύκροτο σκάνδαλο που απασχολεί το πολιτικό σύστημα της χώρας μου, ο δωρολήπτης ήταν προφανώς Έλληνες πολιτικοί, αλλά ο δωροδόκος ήταν μια γερμανική εταιρεία, η Siemens, τα μαύρα ταμεία της οποίας πληρώνεις, άθελά σου, κι εσύ. Αλλά, πώς ακριβώς τιμώρησαν οι αρχές της χώρας σου τη Siemens; Ακόμη και στο θέμα του υπέρογκου ελληνικού χρέους, δεν σου φαίνεται παράξενο ότι το μεγαλύτερο μέρος του το αγοράζουν οι τράπεζες της χώρας σου, οι ίδιες στις οποίες εσύ έχεις εμπιστευθεί τις οικονομίες σου για τις οποίες δικαίως ανησυχείς; Μήπως τελικά ήταν μια επικερδής δραστηριότητα για τις γερμανικές (και όχι μόνο) τράπεζες να βυθίζουν την Ελλάδα σε όλο και μεγαλύτερο χρέος και ν’ αγοράζουν αφειδώς ελληνικά ομόλογα; Το γεγονός ότι το μισό και πλέον τρισ. ευρώ που έχουν επενδύσει στο χρέος των «προβληματικών» της ευρωζώνης, των PIIGS όπως μας αποκαλείτε, είναι σήμερα προβληματικό ουδόλως τις απαλλάσσει από τη ληστρική εκμετάλλευση των πιο αδύναμων χωρών της Ε.Ε. στο οποίο πρωταγωνίστησαν μαζί με αμερικανικές τράπεζες με τις οποίες σήμερα μπορεί να έχουν ανταγωνιστικά συμφέροντα.
Αγαπητέ Χανς, αγαπητέ Πέτερ, αγαπητή Ούλα, αγαπητή Χάνα.
Θα σου μιλήσω τώρα για τον θεμελιώδη μύθο που σας έχει κάνει καχύποπτους, αν όχι εχθρικούς, απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Οι πονηροί Γερμανοί πολιτικοί κολακεύουν την φυσιολογική αντίδρασή του στο ενδεχόμενο να «πληρώσεις εσύ την ελληνική κρίση», υποστηρίζοντας ότι η χώρα σου έχει ήδη δώσει πολλά μέσω των κοινοτικών κονδυλίων στην Ελλάδα. Πολλά, που τα περισσότερα πήγαν και στράφι (πράγμα που είναι αλήθεια). Είναι αλήθεια λοιπόν ότι η χώρα μου έχει πάρει μέσω των ΚΠΣ περίπου 46 δισ. ευρώ στην τριακονταετία της ευρωπαϊκής της εμπειρίας. Πράγμα που θα ήταν σκάνδαλο αν δεν είχε ανταποδώσει κάτι. Έδωσε και με το παραπάνω. Μόνο το εμπορικό έλλειμμα στις ελληνογερμανικές συναλλαγές αυτής της τριακονταετίας να υπολογίσει κανείς θα διαπιστώσει ότι είναι σχεδόν το διπλάσιο των κοινοτικών επιδοτήσεων. Κι ακόμη μεγαλύτερο είναι το συνολικό μας εμπορικό έλλειμμα με το σύνολο των εταίρων στην ευρωζώνη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα χρήματα που δόθηκαν σαν ενισχύσεις στην Ελλάδα (και η γερμανική μερίδα του λέοντος) μεταφράστηκαν σε πολλαπλάσια οφέλη για τους εταίρους μας. Πολύ απλά, για να έχει η χώρα σου πλεονάσματα, για να διατηρεί τα σκήπτρα του μεγαλύτερου εξαγωγέα στον κόσμο, κάποιοι έπρεπε να έχουν ελλείμματα. Αυτό συνέβη και με μας. Γίναμε ένα σούπερ μάρκετ γερμανικών προϊόντων. Αεροπλάνα, ελικόπτερα, τεθωρακισμένα, υποβρύχια, αυτοκίνητα, ηλεκτρικές κουζίνες, ψυγεία, πλυντήρια…Είμαστε καλοί πελάτες σας και σαν κράτος και σαν νοικοκυριά. Κι αυτό σημαίνει ότι εσείς έχετε δουλειές στα εργοστάσια και κανονικά θα έπρεπε να έχετε χαμηλότερη ανεργία και ψηλότερους μισθούς. Αν αυτό δεν συμβαίνει, δεν φταίμε εμείς. Θα ‘πρεπε να τα βάλετε με τ’ αφεντικά σας που «εξυγιαίνουν» με αθρόες απολύσεις και με συμπίεση μισθών την κερδοφορία τους. Κι εμείς δεν έχουμε παράπονο. Είστε κι εσείς καλοί πελάτες, μόνο που αγοράζετε τα προϊόντα μας πολύ πιο φθηνά. Και σε κάθε περίπτωση δεν συγκρίνεται ένα ελληνικό γιαούρτι με ένα υποβρύχιο. Όσο για τη «βαριά βιομηχανία» μας, τον τουρισμό, ξέρω ότι κάθε χρόνο 2 εκατομμύρια από σας τιμάτε τα καλοκαίρια μας, τον ήλιο και τη θάλασσά μας.
Έχετε όμως αναρωτηθεί γιατί δυο εβδομάδες διακοπές στην Ελλάδα κοστίζουν σ’ έναν Γερμανό σχεδόν τα μισά απ’ ό,τι κοστίζουν σ’ έναν Έλληνα; Αγαπητέ Γερμανέ πολίτη, είμαστε σ’ ένα κρίσιμο σημείο, μια πολύ επικίνδυνη συγκυρία. Κινδυνεύουμε κι εσύ κι εγώ να κυλίσουμε σ’ έναν επικίνδυνο εθνικισμό απ’ τον οποίο κανείς μας δεν θα βγει ωφελημένος. Αυτός ο «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει στην πραγματικότητα δεν είναι δικός μας. Πάνω στο κουφάρι της ενιαίας Ευρώπης που ποτέ δεν υπήρξε ενιαία, παίζονται παγκόσμια παιχνίδια απληστίας και ηγεμονίας που δεν μας αφορούν. Έχεις κι εσύ, και πολύ περισσότερο οι γονείς κι οι παππούδες σου, την εμπειρία του πώς λύνονταν στον 20ο αιώνα οι μεγάλες κρίσεις χρέους (κι όχι μόνον αυτές). Με πόλεμο. Κανονικό. Με απίστευτο όλεθρο. Δεν το λέω για να σου ξύσω την πληγή, να θυμίσω τις ευθύνες της χώρας σου στο μεγάλο μακελειό των δύο παγκοσμίων πολέμων. Αλλά είναι μια πραγματικότητα. Όπως πραγματικότητα είναι ότι η χώρα μου όχι μόνο δεν αποζημιώθηκε για όσα υπέστη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (ίσως η μόνη), αλλά τιμωρήθηκε κι όλας. Με έναν εμφύλιο, μια μακρά περίοδο αυταρχικών καθεστώτων και ξένων επεμβάσεων, πολιτικές διώξεις, προσφυγιά, μετανάστευση, μια δικτατορία, μια εθνική τραγωδία στην Κύπρο. Σ’ όλα αυτά υπήρχε πάντα μια αποδεδειγμένη ανοχή, αν όχι και συνενοχή, των κατά τα λοιπά φίλων και εταίρων. Δεν ξέρω, λοιπόν, αν μ’ αυτές τις προϋποθέσεις θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερες πολιτικές και οικονομικές ηγεσίες απ’ αυτές που μας έφεραν στη σημερινή τραγική κατάσταση.
Εν κατακλείδι, αγαπητέ Χανς, αγαπητή Χάνα, θέλω να πω ότι κι εγώ κι εσύ είμαστε θύματα της ίδιας απάτης, του ίδιου μύθου που υποσχόταν μια Ευρώπη αλληλεγγύης και ευημερίας, μια οικονομία με ευκαιρίες για όλους, μια οικογένεια εθνών και κοινωνιών που θα συγκλίνουν προς τα πάνω. Ζούμε το ακριβώς αντίθετο. Με πρόσχημα την ενοποίηση παλιότερα, την χρηματοπιστωτική κρίση πέρσι, την κρίση του χρέους σήμερα, παρακολουθούμε την κατεδάφιση δικαιωμάτων και κεκτημένων για τα οποία κάποτε ο Γερμανός ήταν περήφανος και ο Έλληνας θα ήθελε πολύ να μιμηθεί. Γιατί να την παρακολουθούμε απλώς, αντί να προσπαθούμε να την αποτρέψουμε; Σ’ αυτό το στόχο πρέπει να είμαστε μαζί. Τις αντιθέσεις και τον κανιβαλικό ανταγωνισμό των ελίτ δεν πρέπει να τις κάνουμε δικό μας πόλεμο. Αυτά τα λίγα, αγαπητέ Πέτερ, αγαπητή Ούλα. Κι είσαι πάντα ευπρόσδεκτος στην Ελλάδα να απολαύσεις τα μόνα αγαθά που διαθέτουμε σε αφθονία, ήλιο, θάλασσα, πολιτισμό-που ξέρω ότι σε συναρπάζει περισσότερο κι από μας- και καλή καρδιά. Υ.Γ. Ελπίζω να μη σου χαλάσει τις διακοπές η εικόνα μιας κατηφούς και φτωχότερης Ελλάδας. Διότι εν τω μεταξύ, από το live your myth in Greece, έχουμε κυλίσει στο live your misery in Greece, όπως διάβασα σ’ ένα πικρόχολο σύνθημα της απεργιακής διαδήλωσης της Τετάρτης.
Με εκτίμηση




Liebe Deutschen und liebe Griechen Anbei ein Artikel einer seriösen griechischen Zeitung die das derzeitige Problem Griechenlands, meiner Ansicht nach, sehr gut beschreibt. Ich habe mir die Mühe gemacht diesen Artikel übers Wochenende ins Deutsche zu übersetzen. Wenn Ihr ähnlicher Meinung seid, könnt ihn gerne weiterleiten. Mit freundliche Grüßen Georg Prof. George PilidisDept. of Biological Applications & TechnologiesUniversity campus45110 - IoanninaGreeceTel. ++302651007518Fax. ++302651007274E-mail: gpilidis@uoi.gr


Liebe Deutschen

Damit Ihr Land die Führungsposition als Exportland bestätigt, manche sollten Defizite haben. Das geschah mit uns. Wir sind ein Super Market Deutscher Produkte geworden. Flugzeuge, Helikopter, Panzer, U-Boote, Elektroherde, Kühlmaschinen, Waschmaschinen, etc Wir sind gute Kunden von Euch, sowohl als staatliche Institution, als auch als einzelne Haushälter.

Lieber Hans, Georg, Peter, Franz
Liebe Hanna, Ulrike,

Ich wende mich an Euch ob Mann oder Frau
Mir genügt es wenn Du das einfach bist was man sagt mittlerer Deutscher Bürger. Ein ordnungsgemäßer Steuerzahler, ein Angestellter, ein Beamter, ein Kleinunternehmer, ein unruhiger Kleineinzahler. Wenn Du Mitglied einer politischen oder ökonomischen Elite angehören solltest, dann betrifft Dich dieser Brief nicht. Das ist ein Brief zwischen mir, einem mittleren Griechen und Dir einen mittleren Deutschen.

Ich erfahre dass Du sehr böse auf uns bist. Du bist selbstverständlich nicht der einzige. Wenn das Bild das Deine Presse und Dein Fernsehen in die Welt sendet real ist, dann müsstest Du uns ja richtig hassen. Oder mindestens tief verachten. Ich kann mir denken wie dieses Bild für uns, ja für die ganze griechische Bevölkerung, entstanden ist. Von dem Moment an, wo das weltweite Getöse für die "Greek Statistics" herausgekommen ist und wir plötzlich in die "Betrüger Europas" uns verwandelt haben, verewigen die Reporter Deines Landes mit Kameras und Photoapparaten die Beweise des Verbrechens: Yachten in den Marinen, Nachtlokale mit Neugriechen in absoluter High-Stimmung, volle Cafes in den Vormittagsstunden, Luxusgebäude und Luxusautos in unseren teuren Vororten. Denn außer Betrüger sind wir auch Faulenzer des reichen Europas geworden.

Einige Pressemeldungen Deines Landes, außer dieser irreführenden Bilder, die total ignorieren dass jeder vierte Bürger meines Landes unter der Europäischen Grenze von Armut lebt, fügen als "Gewürz" noch einige grobe Lügen über hohe Gehälter der Beamten, sehr hohe Renten, oder großzügiger Arbeitslosengelder, zu. Nichts von dem entspricht der Wahrheit. Wie Du sehr leicht aus den offiziellen Daten der EU feststellen kannst, das mittlere pro Kopf Einkommen in meinem Land ist in etwa die Hälfte des Deines. Dasselbe gilt auch für mittlere Gehälter und Renten. Wir sind das vorletzte Land der Eurozone in Gehältern und Renten, und die Arbeitslosengelder, für die wenige die sie erhalten, reichen den kolossalen Betrag von 450 €! Das letzte kannst Du eventuell verstehen, da in den letzten 5 Jahren auch in Deutschland die Reform Hartz 4 durchgeführt wird, wo auch die Arbeitslosengelder Deines Landes ausgeglichen werden. Aber für dieses sind nicht die faulen Griechen schuldig. Genau sowenig sind sie schuld daran sind, dass die politischen und unternehmerischen Führer Deines Landes seit 20 Jahren eine Unterdrückung Euer Gehälter bewirkt hat, das diese Vorteile und Überschüsse sicherstellten. Vorteile nicht für Dich sondern für die Oligarchie des Reichtums. Hast Du gehört dass für die Drohung eines Bankrots Griechenlands und eventuell anderer EU Staaten, die Hartnäckigkeit der Elite Deines Landes ist die Löhne in Deinem Land zu unterdrücken? Denn, wenn wir schon die gleiche Währung haben, sollten wir eigentlich keine antagonistische Finanzpolitik haben. Und wenn wir annehmen dass wir das Problem sind, da wir über unsere Verhältnisse lebten, Ihr seid auch ein Problem des Euros geworden, weil Eure Politiker durchsetzten unterhalb Eurer Möglichkeiten zu leben. Beide Seiten der Münze sind schlecht, da sowohl wir als auch Ihr ärmer geworden seid. Wir in einem überschuldeten, Ihr in einem reichen Land.

Von dem was ich verstanden habe, Ihr werdet explodieren allein mit den Gedanken dass Ihr Land etwas für die Rettung Griechenlands machen würde. Ich kann Euch verstehen. Ich würde auch wissen wollen wohin mein Geld als Steuerzahler geht. Und ich weiß dass mein Geld für die Zahlung der Zinsen unserer unheimlichen Schulden geht. Einerseits zahlen wir die Erpressung unserer Verleiher (Spekulanten) und die undenkbare Unfähigkeit unserer Politiker und Finanzminister, anstatt einer grundlegenden Vision für die Organisierung des Landes zu dienen, Ihre eigene Tasche, Ihre Eitelkeit und Ihre Wahnvorstellungen dienten. Die andere Seite sind unsere Freunde in der EU. Vielen von Ihnen ist die Geldgier der griechischen Elite sehr entgegengekommen. Es wird gesagt dass unser Land ein Königreich der Korruption ist. Zu einer Korruption gehören jedoch zwei; der Zahlungsgeber und der Zahlungsnehmer. Und im letzten Skandal dass das politische System unseres Landes noch beschäftigt, die Zahlungsnehmer waren zwar griechische Politiker, aber der Zahlungsgeber war eine deutsche Firma, Siemens, die schwarzen Kassen derer Du, der einfache Deutsche, ohne Deinen Willen bezahlst. Aber wie hat eigentlich Deine Regierung Siemens dafür bestraft?

Auch wenn man auf das Thema des unheimlichen griechischen Schuldberges zurückkommt, findest Du es nicht merkwürdig dass den größten Anteil dieser Schulden Banken Deines Landes kauften, dieselben wo Du Deine Ersparnisse getraut hast für die Du verständlicherweise beunruhigt bist? War es vielleicht nicht eine gewinnerträgliche Aktivität für die deutsche (und nicht nur für diese) Banken Griechenland immer tiefer in das Defizit zu sinken, damit sie billig an griechische Schuldscheine zu kommen? Die Tatsache, dass diese Banken, die mit amerikanischen Bankinstituten mit denen sie heute eventuell auf antagonistische Seiten stehen, eine halbe Trillion Euros an die Schulden der problematischen Länder der Eurozone investiert haben, befreit sie nicht von der Beschuldung die ärmeren Länder der Eurozone ausraubend ausgenützt zu haben.

Lieber Hans, lieber Peter, liebe Ulla, liebe Hanna
Ich werde Euch jetzt über den Mythos erzählen der Euch argwöhnisch ja sogar feindlich gegenüber der griechischen Gesellschaft gemacht hat.
Die schlauen deutschen Politiker schmeicheln Deiner natürlichen Reaktion für den Fall dass Du «für die griechische Krise» zahlen musst, in dem sie Dir sagen dass Dein Land sowieso viel über EU Zuschüsse an Griechenland bezahlt hat, wo viel davon (und das ist richtig) nicht ausgenützt worden ist. Es ist richtig dass mein Land über die EU 46 Milliarden € während der letzten 30 Jahren bekommen hat. Es käme jedoch einem Skandal gleich wenn diese Gelder keine Gegenleistung bringen würden. Mein Land hat mehr gegeben als bekommen hat. Wenn man nur das griechisch–deutsche Handelsbilanzdefizit anschaut, stellt man leicht fest dass dieses doppelt so hoch ist im Vergleich zu den 46 Milliarden € die man von der gesamten EU bekommen hat, ganz zu schweigen von den Handelsbilanzdefiziten mit den anderen Länder der EU. Was das bedeutet? Alles Geld das von der EU an Griechenland als Unterstützung kam, wurde an die EU Partner mit mehrfachen Vorteilen wieder zurückbezahlt. Deutschland hat das meiste davon bekommen. Ganz einfach weil Dein Land Produktionsüberschüsse hat die einfach Kunden brauchen damit Ihr finanziell in der Führungsspitze Europas bleibt. Das geschah mit uns. Wir sind ein Super Market Deutscher Produkte geworden. Flugzeuge, Helikopter, Panzer, U-Boote, Elektroherde, Kühlmaschinen, Waschmaschinen, etc Wir sind gute Kunden von Euch, sowohl als staatliche Institution, als auch als einzelne Haushälter. Das bedeutet Ihr habt Eure Arbeit in den Fabriken und normalerweise solltet Ihr niedrigere Arbeitslosigkeit haben und höhere Löhne bekommen. Wenn das nicht geschieht, wir sind nicht schuld daran. Ihr solltet Euere Arbeitgeber fragen die Ihre "Firmen" mit zahlreichen Entlassungen und Unterdrückung Euer Gehälter sanieren, damit sie Ihre Gewinne in die Höhe treiben können.
Wir haben nicht zu klagen. Ihr seid auch gute Kunden von uns, nur dass unsere Produkte viel billiger sind. Man kann in keinem Fall einen griechischen Joghurt mit einem deutschen U-Boot vergleichen. In Bezug auf "unsere schwere Industrie" den Tourismus, ich weiß dass jedes Jahr ca. 2 Millionen Deutsche während des Sommers unser Land besuchen. Ihr wisst jedoch nicht warum zwei Wochen Urlaub in Griechenland für einen Deutschen etwa die Hälfte kosten im Vergleich zu dem was ein Grieche zahlen muss .

Lieber Deutscher Bürger
Wir sind in einer kritischen Lage. Wir sind in Gefahr uns in einem gefährlichen Nationalismus einzuschleusen von dem keiner Vorteile haben wird. Dieser "Krieg" der zurzeit angefangen hat ist nicht unser Krieg. Im Namen des vereinigten Europa, das nie einheitlich war, werden weltweit Spiele der Habgier und Herrschaft gespielt die uns nicht beschäftigen sollten. Du und viel mehr Deine Eltern und Großeltern wissen wie im 20sten Jahrhundert diese schweren Krisen bewältigt wurden. Mit Krieg. Mit unglaublichen Untergang. Ich sage das nicht um Dir an die Wunde zu kratzen und die Verantwortung Deines Landes für die zwei Weltkriege zu erinnern. Aber das ist eine Realität. Genauso Realität ist dass mein Land, vielleicht als einziges, nie für das was ihm im zweiten Weltkrieg angetan wurde, eine Entschädigung bekam. Im Gegenteil mein Land wurde sogar bestraft. Mit einem Bürgerkrieg, eine lange Periode von autoritären Regimes und fremder Einmischung, politische Verfolgungen, Flüchtlingtum, Emigration, eine Diktatur, eine nationale Tragödie auf Zypern. In all dies gab es eine beweisbare Toleranz, wenn nicht Mitschuld unserer Partner oder Freunde.
Ich weiß nicht, ob wir unter diesen Umständen bessere Politiker haben könnten wie diese die uns am Rande einer Tragödie gebracht haben.

Also lieber Hans, liebe Hanna
Ich wollte Euch nur sagen dass sowohl ich als auch Ihr Opfer desselben Betrugs geworden seid, desselben Mythos der uns ein vereinigtes Europa der Solidarität und Wohlstands versprochen hat, einer Ökonomie mit gleichen Möglichkeiten für alle, einer Familie der Nationen und der Gesellschaften die uns nach oben treiben würde. Wir leben genau das Gegenteil.
Mit Vorwand die Vereinigung früher, die Finanzkrise letztes Jahr, die Krise der Schulden heute (andere Länder der EU befinden sich in einer ähnlichen Finanzkrise) wir sehen den Abriss von Rechten und Erworbenem für die einst der Deutsche sehr stolz war und der Grieche vielleicht erreichen wollte. Warum beobachten wir einfach diesen Untergang anstatt zu versuchen ihn zu vermeiden? In diesem Ziel sollten wir zusammen sein. Die Gegensätze und den Antagonismus der Elite der an Kannibalismus erinnert, sollten wir nicht zu unserem Krieg machen.

Diese wenige Worte lieber Peter, liebe Ulla
Und Du bist immer willkommen in Griechenland um die einzigen Sachen die wir im Überschuss haben zu genießen: Sonne, Meer, Kultur.
Ich glaube nicht dass das Bild eines ärmeren Griechenlands Dich beeinflussen wird. Denn in der Zwischenzeit sind wir, wie ich in einer bittersüßen Parole während des letzten Streiks gelesen habe, vom "live your myth in Greece" zum "live your misery in Greece" übergegangen.

7 σχόλια:

kariatida62 είπε...

H Επιστολή είναιμια πολύ καλή απάντηση για τους ανίδεους και ανυποψίαστους πολίτες της Γερμανία POIς.
Στον ΝΙΚΟΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΡΓΚΕΛ ποιός θα την πεί επίσημα;;

Artanis είπε...

Αυτή η μπάλα που μετά την Ιρλανδία πήρε εμάς, τώρα πάει προς Πορτογαλία, και μετά προς Ισπανία...Κιαν χτυπήσει Ιταλία (όπως αναμένεται) μετά θα μάθουμε και για το Γερμανικό χρέος...Να δούμε τότε, τί θα γράφουν οι φυλλάδες τους, όταν ο μύλος γυρίσει...Επειδή, θα γυρίσει αναπόφευκτα...Και τότε θα ανοίξει "πόλεμος", αλλά μιας και αυτοί θεωρούν εαυτούς δυνατούς και "γερά χαρτιά", θα ταρακουνηθούν πολύ περισσότερο από μας...Αλλά δεν το ξέρουν ακόμα..
Είναι πολλά τα λεφτά...

mia maria είπε...

Πολύ καλή επιστολή! Καλή εβδομάδα!

Vassilis είπε...

Ξεκάθαρη επιστολή που όχι μόνο αντικρούει όλες τις λασπολογίες αλλά τους δίνει να καταλάβουν ότι και αυτοί δεν είναι και σε τόσο καλύτερη θέση.

Ανώνυμος είπε...

Interessant. Danke. Einen guten Dienstag.

Maria B. είπε...

μήπως ένας απο τους σκοπούς τους είναι να αποτρέψουν έμμεσα τον μέσο Γερμανό να κάνει διακοπές στην Ελλάδα και να τον στείλουν κατά Τουρκία μεριά ???


πολύ καλές οι πληροφορίες σου και ευχαριστούμε Μπενίκο !!

Βάσσια είπε...

Μία επιστολή άξια εξωτερικής αλλά και εσωτερικής πολιτικής.

Γιατί πρέπει κι εμείς να ακούμε καλά!

Αναρωτιέμαι αν "την έλαβαν" οι γερμανοί πολίτες.