Αναγνώστες, Φίλοι και Περαστικοί

Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Ψαρομπιφτέκια ή της Χέλγκας τα καμώματα...


Βραδάκι του 90, το ρολόι στον τοίχο έδειχνε επτά παρά πέντε. Λίγα κεράκια τρεμόσβηναν στα τραπέζια του μαγαζιού. Το μπάρ φωτισμένο, ενώ από την κουζίνα ερχόταν η έντονη μυρωδιά του τηγανιτού ψαριού. Το μαγαζί λεγόταν Dock 14 και μάλλον υπάρχει ακόμα στο Αμβούργο.

Δυνατά ακούστηκε η αγριοφωνάρα του μάγειρα που στα έντονα βόρεια γερμανικά της έλεγε κάτι το ακαταλαβίστικο…

Και τότε την είδα…να προβάλλει από το πορτάκι της κουζίνας.. στην αρχή ολοσκότεινη, μόνο η ψηλόλιγνη σκιά της με άφηνε να φαντάζομαι …μιας και το φως από το πορτάκι της κουζίνας με τύφλωνε..
Όσο πλησίαζε όμως τόσο και η ψηλόλιγνη αισθησιακή σκιά της μάζευε…κόνταινε και… χόντραινε μέχρι που έγινε η πραγματική χαμογελαστή σερβιτόρα του μαγαζιού, η Χόντρο Χέλγκα!!! Έτσι την φώναζαν όσοι ήταν μόνιμοι πελάτες ή φίλοι του μαγαζιού εδώ και χρόνια.

Μετά την πρώτη απογοήτευση, το βλέμμα μου έπεσε στο μεγάλο αχνιστό πιάτο που κρατούσε και καθώς πλησίασε στο τραπέζι μου η μυρωδιά του άρχισε να με τρελαίνει…

Ήταν η δεύτερη φορά που πήγαινα στο μαγαζί για φαγητό.
Βρέθηκα στο Αμβούργο για επαγγελματικούς λόγους, τα γερμανικά μου ήταν χάλια και έτσι όπου και να έτρωγα η παραγγελία μου ήταν η ίδια : Das Tagesgericht, Bitte…με λίγα λόγια : Το πιάτο ημέρας παρακαλώ! ΄Ηταν σαν λοτταρία, μια στις τόσες πετύχαινες και κανένα καλό φαῒ, τις υπόλοιπες… άστα να πάνε. Είχα φάει τόσο Σαουερκραουτ με το κουτάλι που μου πέρασε ακόμα και η παραδοσιακή μου δισκοιλιότητα!!!
Γυρνώντας λοιπόν το βλέμμα μου στο πιάτο της Χοντρό Χέλγκας κατάλαβα πως κέρδισα για απόψε το Τζακ/ποτ!!

΄Αρωμα ψαριού καλοτηγανισμένου με μια όμορφη γλυκερή μυρουδιά από ζεστή πατατοσαλάτα με άνηθο και λεπτές φέτες αγγουράκι…Το ψάρι ήταν τηγανιτά ψαρομπιφτέκια με ψάρι…κιειντιστό!!!

Πού να καταλάβετε βέβαια τι θέλω να πω, έδω έμπλεξε το τσεμπέρι της μικρασιάτισσας γιαγιάς μου με τις πλεξούδες της χοντροΧέλγκας!!!

Εξηγούμαι λοιπόν παρουσιάζοντας μια πολύ αγαπημένη συνταγή: Ψαρομπιφτέκια τηγανιτά.




IMG_0102
Υλικά για 2 άτομα.

250 γρ Ψάρι φιλέτο, κατά προτίμηση πέρκα, κοκκινόψαρο ή μπακαλιάρο φρέσκο.

3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
Λίγο άνηθο, λίγο μαϊντανό, μια πρέζα ρίγανη, λίγο δυόσμο.
Ένα ντοματάκι μικρό και ένα αυγό.
Αλατοπίππερο και λίγη φρυγανιά για πανάρισμα.


IMG_0110

Το κόψιμμο του ψαριού με δυο κοφτερά μαχαίρια όπως το παρουσιάζω στις φωτογραφίες είναι το λεγόμενο στη Σάμο Κίειντισμα, έτσι τόλεγε η γιαγιά μου έτσι το λέω ακόμα....


IMG_0115

Ενώ κόβω προσθέτω τα μυρωδικά...και συνεχίζω.

IMG_0117


IMG_0119

...και αφού όλα τα υλικά είναι έτοιμα, ζυμώνω τα μπιφτέκια αφού προσθέσω το αυγό και λίγο λαδάκι.


IMG_0124

...τηγανίζω προσεκτικά και από τις δυο πλευρές...

IMG_0126

...και το αποτέλεσμα είναι πεντανόστιμο!!!

IMG_0128




Ελπίζω να σας άρεσε η ιστορία και η συνταγή μας, σε άλλη ανάρτηση θα μάθετε νεώτερα από την Χέλγκα αλλά και για την πατατοσαλάτα της που προανέφερα...Καλή σας όρεξη!

8 σχόλια:

Betty's Cuisine είπε...

Τι όμορφα που τα παρουσιάζεις!

Αν και τηγανιτό, μου άνοιξες την όρεξη να το δοκιμάσω!

Καλό βράδυ.

Ξανθή είπε...

Πολύ ωραία περιγραφή!!
Τα μπιφτέκια τα βάζω στο πρόγραμμα, δεν ξέρω βέβαια αν θα μπορέσω να κάνω το Κίειντισμα αλλά κάποιος τρόπος θα βρεθεί για αυτό.
Καλό βράδυ!!!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Αψογη η παρουσίαση, άψογο φαίνεται και το φαγάκι, σίγουρα θα το δοκιμάσω!
Περιμένουμε και την πατατοσαλάτα της Χέλγκα!
Καλό Σαββατοκύριακο!

kariatida62 είπε...

ΤΗΝ ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΑ ΚΙ ΕΓΩ! Μ'ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΩ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ!

Maraki είπε...

Οχι απλως πεντανοστιμο θα ειναι αλλα θα τρωει η μανα και του παιδιου δεν θα δινει!!!
Η ιστορια δε εξαιρετική!

VAD είπε...

Μοσχοβόλησε ο τόπος:))

Giorgos Varvakis είπε...

Εξαιρετικό πάντρεμα λόγου, εικόνας και φυσικά πρότασης gourmet!!! Φανταστική ανάρτηση με 2 λόγια!!
Εδώ φίλε μου, κάτι συμβαίνει!! Το ένα μαχαίρι το κρατάς εσύ!! Το άλλο πάλι εσύ; Αν υποψιαστώ ότι βάζεις τη Ben να φωτογραφίζει τα "καμώματά" σου... :))
Φιλιά πολλά σε όλους σας!
Καλό απόγευμα

kiki είπε...

Πολύ καλή η ιστορία αλλά και η συνταγή. Το κέιντισμα δε, άπαιχτο!