Αναγνώστες, Φίλοι και Περαστικοί

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

΄Αφυτος ή Άθυτος Χαλκιδικής, φτιαγμένη από πέτρα και ήλιο.


Athitos, Chalkidiki



Η Άθυτος ή Άφυτος είναι ένας οικισμός της Χαλκιδικής που κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια. Απέχει 91 χλμ. από τή Θεσσαλονίκη και 48 χλμ. από τον Πολύγυρο. Τον 8ο π.Χ. αιώνα, στον προϊστορικό οικισμό εγκαταστάθηκαν άποικοι από την Ερέτρια. Τα άφθονα νερά και η φυσικά οχυρή θέση είναι μάλλον οι κύριοι λόγοι της συνεχούς κατοίκησης της περιοχής. Το 14ο αιώνα, το χωριό αναφέρεται σε Αγιορείτικα έγγραφα. Το 17ο αιώνα, σύμφωνα με τα ευρήματα βρισκόταν σε οικονομική άνθηση. Σήμερα είναι από τους πιο ενδιαφέροντες αρχιτεκτονικά οικισμούς της Χαλκιδικής. Η χρησιμοποίηση του πωρόλιθου από ντόπιους τεχνίτες έδωσε μερικά χαρακτηριστικά δείγματα νεοελληνικής αρχιτεκτονικής.
Αν βρεθείτε στο χωριό, αξίζει τον κόπο να περπατήσετε στα σοκάκια του και να θαυμάσετε αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες σε παλιά σπίτια. Μερικά αρχοντικά, όπως του Κατσάνη, του ζωγράφου Παραλή, του μουσικού Μάντακα (στην Μονδουνού) αντιπροσωπεύουν με τον πιο πειστικό τρόπο αυτή την αρχιτεκτονική. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τον ναό του Αγ. Δημητρίου, που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Κτίστηκε με ντόπιο πωρόλιθο το 1858. Επιπλέον, είναι ο μόνος ναός της Χαλκιδικής του τύπου βασιλική μετά τρούλου. Χαρακτηριστικά είναι και τα λαϊκά ανάγλυφα πάνω από τα παράθυρα και στο κωδωνοστάσιο.

Athitos, Chalkidiki





Athitos, Chalkidiki





Athitos, Chalkidiki





Athitos, Chalkidiki





Athitos





Athitos, Chalkidiki





Athitos, Chalkidiki

8 σχόλια:

Artanis είπε...

Ωραίες φωτό, καθαρές λαμπερές...
Θέλω κι εγώ καλοκαίριιιιιιιιιιιι...
(Βαρέθηκα τον χειμώνα...)
Τί κάνουν τα διδυμάκια σας;

VAD είπε...

Αγαπημένη από παλιά,την απόλαυσα έστω και για μια μέρα πέρυσι,αλλά,βρε παιδιά,σε μια ταβέρνα ξύριζε κοντρα ρε γμτ,και πολλοί άλλοι παραπονιουνται για τις τιμές εκει...
Ισως τα καταφέρω να περάσω πάλι φέτος...

http://apouro.blogspot.com/2009/12/blog-post_16.html

Αντε,ακομα να κατηφορίσετε;;;

Benikos place είπε...

@Artanis
Εμεις εδώ στο βερολινο σημερα εχουμε 37 βαθμους!!! καμινι σκετο, το φχαριστιομαστε φυσικα!!! Τα πιτσιρικια είναι αψογα! ηρεμα, φαγαναδικα στο επακρο με όλα τα δυσαρεστα επακολουθα! χαλαλι τους ειναι μουρλια!

Benikos place είπε...

@vad
Βασιλη, οι φωτος είναι περσινες τισ τραβηξε η Βενια, δεν θα κατηφορίσουμε φέτος, άσε που και να το θελαμε μεχρι να δηλωθουν τα παιδια και να βγαλουμε διαβατηρια θα έρθει το πασχα!!! δε μας φτανει η προσπαθεια να σπασουμε τα ρεκορ αλλαγης πανας εχουμε και τις τρεχαλες για χαρτια! Τωρα για τις τιμες σε τουριστικα μερη τι να πουμε; η μπυρα η μικρη 6 ευρω στη καληκρατεια και στη Σαμο και 1,5 στο Βερολινο; αστα να πανε. καλα μπανακια!!

mia maria είπε...

Πανέμορφες οι φωτογραφίες και το μέρος καταπληκτικό!

kiki είπε...

Θέλω διακοπές :-(

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Καλό καλοκαίρι!
Παντού όμορφα είναι όταν είσαι με αυτούς που αγαπάς και νιώθεις άνετα.

Ξανθή είπε...

Κι εγώ θέλω διακοπές σε ήσυχο μέρος να ακούω μόνο τη θάλασσα.
Πολύ ωραίες φωτό!!!
Κερνάω ρίγανη.