Αναγνώστες, Φίλοι και Περαστικοί

Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2010

Πέργαμος και μουσείο Περγάμου στο Βερολίνο

4314059545_939d629e2e_b

Στην προηγούμενη ανάρτηση μας ο φίλος fractal μας ζήτησε ανάρτηση από το μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο.Το μουσείο είναι πολύ γνωστό για τα εκθέματα του που, όπως και πολλά άλλα δυτικά μουσεία, απέκτησε με αδιαφανείς διαδικασίες....

Μερικά από τα αγάλματα αυτά είναι από την Σάμο, δείτε στο παρακάτω λινκ σχετική ανάρτηση του φίλου
DINOS TZORTZOGLOU

Οι πρώτες φωτογραφίες δεν είναι φυσικά από το μουσείο, είναι από μια επίσκεψη στην πόλη της αρχαίας Περγάμου στην Μ.Ασία. Δυστυχώς η ποιότητα δεν είναι ιδιαίτερα καλή, βλέπετε η τεχνολογία δεν είχε φτάσει πριν 5-6 χρόνια στο σημερινό επίπεδο.


turkia1 045-tile


Dsci0238.-tile

Εξωτερικές εικόνες του μουσείου.IMG_0468-vert
Ο χώρος του μεγάλου βωμού του μαυσωλείου.
Στην Πέργαμο βρισκόταν σε ένα λόφο με πεύκα που δέσποζε πάνω από τον κάμπο. Το ξήλωσαν στην κυριολεξία αφήνοντας πίσω τους μόνο συντρίμια. Βέβαια αν δει κάποιος τον αρχαιολογικό χώρο της Περγάμου σήμερα στο χάλι που βρίσκεται θα σκέφτει πως οι Γερμανοί μάλλον "έσωσαν" τα αρχαία.


IMG_0367-tile

Ρωμαϊκά εκθέματα του μουσείου.

DSCI0257-tile

DSCI0258-tile

Τα περίφημα εκθέματα της αρχαίας Βαβυλώνας.
Είναι απίστευτα όμορφα εκθέματα που προκαλούν δέος και θαυμασμό.

IM000262-tile

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2010

Μουσείο τεχνών και επαγγελμάτων Βερολίνου - Kunstgewerbemuseum Berlin

Το μουσείο Τεχνών και επαγγελμάτων στο Βερολίνο θεωρείται το πιο ολοκληρωμένο και προηγμένο μουσείο στο είδος του σε όλη την Ευρώπη.

IMG_0217

Ιδρύθηκε το 1868, ως μουσείο τεχνών με εκθέματα της παγκόσμιας έκθεσης του Παρισιού του 1867. Περιέχει εκθέματα των παλατιών των Πρώσσων, ενώ κατά καιρούς έχει φιλοξενήσει εκθέματα, όπως ο θησαυρός του Πρίαμου που έφερε από την Τροία ο Ερίκος Σλήμαν.
Επίσης έχει εκθέματα πορσελάνης, εμαγιέ, χαλιά, αντικείμενα αργυροχρυσοχοΐας, οπλουργίας, βιτρώ, Ιταλικής αναγέννησης, μπαρόκ, βενετικά κρύσταλλα και πολλά άλλα.

IMG_0209-tile


IMG_0188-tile


IMG_0195-tile

IMG_0200-tile


IMG_0206-tile

Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2010

Γύψινες αποκριάτικες μάσκες - Fasching Masken
Πέρυσι, λίγο πριν από τις Απόκριες, φτιάξαμε στο σχολείο μικρές γύψινες μάσκες που τις μετατρέψαμε σε καρφίτσες για τις μαμάδες των παιδιών αλλά και μεγαλύτερες μάσκες που τα παιδιά τις πήραν στο σπίτι και διακόσμησαν τραπέζια, τοίχους κτλ.IMG_0005Για να τους παρακινήσω να το κάνουν και για να δουν πώς θα μπορούσαν οι μάσκες να διακοσμηθούν, φτιάξαμε στο σπίτι μάσκες, που τώρα στολίζουν τους δικούς μας τοίχους.
IMG_0910IMG_0916IMG_0904

IMG_0918

IMG_0912


Για την φίλη μας Τρελή που ζήτησε να μάθει πώς γίνονται οι μάσκες, παραθέτουμε 2 φωτογραφίες με τα καλούπια σιλικόνης που χρησιμοποιούμε.Το υλικό για τις μάσκες είναι γύψος καλλιτεχνίας. Η διακόσμηση και το βάψιμο είναι θέμα γούστου.


IMG_0018-tile

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2010

Τα χάλια μας τα μαύρα ή απλά μαθήματα καθημερινότητας, σεβασμού και αξιοπρέπειας


Σήμερα το απόγευμα επισκέφτηκα μια μεγάλη διεθνή έκθεση αγροτικών προϊόντων και ειδών διατροφής εδώ στο Βερολίνο. Ονομάζεται πράσινη εβδομάδα Grüne Woche και είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο. Σκοπός κάθε κράτους είναι να εκθέσει τα εξαγωγικά προϊόντα του και να τα διαφημίσει.
Τι θα μπορούσαμε να συναντήσουμε στο περίπτερο της Ελλάδας;
Λάδια ! Κρασιά! Ελιές! Τυριά! Είδη λαϊκής τέχνης! Είδη διατροφής τυποποιημένα! κλπ κλπ κλπ!!!
Τι συναντήσαμε λέτε ; ΤΙΠΟΤΑ!!! Το περίπτερο...της Ελλάδας ήταν ένα γυράδικο ένος έλληνα- θέλω να ελπίζω -που κάπου στην πόλη έχει εστιατόριο!
Κάποτε πριν 25 χρόνια περίπου το Ελληνικό περίπτερο είχε κάποια αξιοπρεπή παρουσία, εδώ και 10 περίπου χρόνια δε γίνεται τίποτα.
Πού είναι το κράτος, οι ιδιώτες, οι συνεταιρισμοί; Τα ελληνικά προϊόντα σαπίζουν σε αποθήκες και τα αυτιά κανενός δεν ιδρώνουν...
Σε αντιπαράθεση λοιπόν της παραπάνω εμπειρίας παραθέτω κάποια απλά πραγματάκια της καθημερινότητάς μου εδώ στη Γερμανία που, πρέπει να πω, τα εκτιμώ όλο και περισσότερο βλέποντας το χάλι μας.
Παρακαλώ σχολιάστε ελεύθερα.
Αυτό που βλέπετε είναι ένα απλό ταμπελάκι με αριθμό καρφωμένο στον κορμό ένος δέντρου.

Με λίγα λόγια όλα τα δέντρα των δρόμων και των πάρκων της πόλης έχουν αύξοντα αριθμό. ¨Ετσι ξέρει ο κηπουρός ή ο εργάτης του δήμου ποιο δέντρο θέλει πότισμα κλάδεμα κλπ.
Αν το δέντρο κοπεί για κάποιο λόγο, θα αντικατασταθεί με άλλο.


Εδώ τι είναι άραγε αυτά; λούκια ;σωληνάκια;


Ναι!!! Το δέντρο έχει κουφάλα και, αν δεν τα έβαζαν, θα μάζευε νέρο και θα σάπιζε. ¨Ετσι ξενερίζει και είναι μια χαρά.
ψιλά γράμματα ε;

Έδώ ξέρετε τι γράφει στην πόρτα;Παρακαλώ τους επισκέπτες να κλείνουν την πόρτα γιατί μπαίνουν μέσα ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΑ και χαλάνε τα παρτέρια!!!
Μέσα στο κέντρο της πόλης!

Εδώ το κράτος εξηγεί στους πολίτες ότι το δέντρο είναι άρρωστο και πρέπει να κοπεί...

Το πιο περίεργο απ όλα; Όλα αυτά είναι τόσο εύκολα και απλά να γίνουν....

Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2010