Αναγνώστες, Φίλοι και Περαστικοί

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Χαμαί - λέοντες


IMG_0004


Ο Χαμαιλέοντας είναι ερπετό το οποίο έχει την ικανότητα να αλλάζει χρώμα ανάλογα με τον περιβάλλον του. Τα ειδικά κύτταρα του οργανισμού του, του επιτρέπουν να είναι καμουφλαρισμένος, για μία σχεδόν ολόκληρη ημέρα. Ο χαμαιλέοντας δεν γίνεται το ίδιο χρώμα με την επιφάνεια που αγγίζει, αλλά αλλάζει χρώμα έτσι ώστε να φαίνεται σαν το φύλλωμα. Διαθέτει μακριά συλληπτήρια ουρά, εξογκωμένα μάτια κινούμενα ανεξάρτητα από το άλλο. Ο χαμαιλέοντας τρέφεται με διάφορα έντομα και έχει την ικανότητα να γαντζώνεται εύκολα πάνω σε κλαδιά. Η τεράστια και κολλώδης γλώσσα του, το βοηθά να πιάνει έντομα. Μένει ακίνητος περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να εκτινάξει τη γλώσσα του όπου ένα άτυχο έντομο θα κολλήσει πάνω της. Αν απειληθεί, μένει ακίνητος για να παραπλανήσει τον εχθρό του. Βρίσκεται συνήθως πάνω στα δέντρα, έτσι, τις περισσότερες φορές είναι πράσινος. Δεν χρειάζεται να πίνει νερό γιατί πίνει τους χυμούς από τα έντομα που τρώει.



IMG_0001

Καλημέρα, αν αναρωτηθήκατε τι μ΄ έπιασε πρωινιάτικα με τη ζωολογία θα σας απαντήσω... τίποτα. Απλά κοιτώντας στις φωτογραφίες μου στο Flickr το συγκεκριμένο ζωάκι που φωτογράφισα πέρσι το καλοκαίρι στη Σάμο μου ήρθαν στο νού κάποιες του ιδιότητες που τις αναφέρει εξ άλλου και η Βικιπέδια στο παραπάνω κείμενο.
Σκέφτηκα λοιπόν να αφιερώσω αυτή την ανάρτηση στους καλούς μου "Φίλους" χαμαί - λέοντες πού τριγυρνούν αλλάζοντας χρώματα και συμπεριφορές σαν τον φιλαράκο μας στις φωτογραφίες!



IMG_0002




IMG_0003

5 σχόλια:

ΕΛΕΝΑ είπε...

Απίστευτες φωτός, τυχερός που κατάφερες και τον φωτογράφισες!!
Καλή σου εβδομάδα!

biologion είπε...

Εντυπωσιακό ζώο και όμορφες φωτογραφίες! Εκτός από τις απίστευτες χρωματικές προσαρμογές έχει και πολύ ιδιαίτερα δάκτυλα, τα 2 από τη μία μεριά και τα άλλα δύο από την άλλη. Φαίνεται έντονα στην τελευταία φωτογραφία!

Giorgos Varvakis είπε...

Γνωστοί στους ντόπιους και ως "δερπανόρες"!! Κάποια "καλά παιδιά" στο νησί, τα κυνηγάνε και τα πουλούν σαν "εξωτικά" σε pet shops της Αθήνας...!!!
Η κοντινή λήψη εντυπωσιακή!
Καλό βράδυ

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΑΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΠΕΡΝΑΩ ΚΑΠΩΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΗΣΥΧΑ Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ.ΦΟΒΕΡΗ Η ΦΩΤΟ!!!!ΤΥΧΕΡΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΔΕΣ.

Sidepap21 είπε...

Συμπαθέστατος ο δρεπανόραχος ...
όμορφος - ήσυχος - άκακος !!!
ΚΛαμμιά σχέση με τους πολιτικούς μας εξόν ότι αλλάζει χρώματα όπως κι εκείνοι ...
Ενα σωρό βρίσκω στ' αμπέλι μου στα Σακκουλέϊκα - ειδικά στο αργολόϊμα ...
Την καλησπέρα μου από Αθήνα ...