Αναγνώστες, Φίλοι και Περαστικοί

Παρασκευή, 28 Μαΐου 2010

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΓΚΑΙΡΛΙΤΣ 1916-1919


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:
Ειναι αδύνατο να ασχοληθεί κανείς με τις πολυτάραχες ελληνογερμανικές σχέσεις κατά τις πρώτες δεκαετείες του 20ού αιάνα, χωρίς να σκοντάφτει διαρκώς στο όνομα μιας μικρής, συνοριακής και διχοτομημένης σήμερα πόλης της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, το Γκαίρλιτς. Όταν λοιπόν πριν από πέντε περίπου χρόνια -έτσι, από πηγαίο ενδιαφέρον, ως ¨ελληνας της Διασποράς, με μοιρασμένη τη ζωή μου ανάμεσα στις δύο χώρες- άρχισα να καταπιάνομαι με ειδικά και σχεδόν ξεχασμένα θέματα που άπτονται της κοινής ιστορικής μας μνήμης, αποφάσισα να σταθώ για λίγο στη μικρή αλλά ιστορική πόλη της παλαί ποτέ επαρχίας της Σιλεσίας. Και τότε, τελείως απροσδόκητα, αρχισαν να ανοίγονται μπροστά μου με φόντο το δραματικό σκηνικό του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η μία μετά την άλλη, σελίδες μιας απίστευτης και εν πολλοίς άγνωστης σήμερα ελληνογερμανικής περιπέτειας ....Απο τον πρόλογο του συγγραφέα.

IMG_0015

«ΧΑΙΡΕΤΕ»: Με αυτή την επιγραφή και με γιρλάντες πάνω από την είσοδο του στρατοπέδου, με ορχήστρες, ελληνικές σημαίες και παρελάσεις, υποδέχονταν τον Σεπτέμβριο του 1916 –μεσούντος του Α‘ Παγκοσμίου Πολέμου- οι κάτοικοι και οι αρχές του Γκαίρλιτς (Görlitz), της μικρής αλλά ιστορικής πόλης της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, τους 7000 Έλληνες στρατιώτες και αξιωματικούς του Δ‘ Σώματος Στρατού, που κατέφθαναν εξουθενωμένοι από την Καβάλα.

IMG_0004

33 χρόνια αργότερα, 14000 Έλληνες πρόσφυγες του Εμφυλίου Πολέμου μετά από πολλές περιπλανήσεις πατούσαν το πόδι τους στην ίδια ακριβώς πόλη, στις ανατολικές συνοικίες της, που το 1945 είχαν παραχωρηθεί στην Πολωνία με το όνομα Ζγκορζέλετς.

IMG_0010

Τί είχε συμβεί το μοιραίο εκείνο καλοκαίρι του 1916 στην Ανατολική Μακεδονία, πριν από την εγκατάλειψή της στους συμμάχους των Γερμανών Βουλγάρους; Υπό ποιες συνθήκες έγινε η μεταφορά του στρατού στη συνδεδεμένη με τις νεότερες ελληνικές περιπέτειες γερμανική πόλη και πώς βρέθηκε τότε η Ελλάδα, αιφνίδια και ορμητικά, στο επίκεντρο του γερμανικού ενδιαφέροντος; Τί συνέβη τα δυόμισι χρόνια της παραμονής των «αιχμαλώτων-φιλοξενουμένων» του Κάιζερ, κατά την πρώτη μαζική συνάντηση Ελλήνων και Γερμανών σε γερμανικό έδαφος; Πώς φτάσαμε στην πρώτη παγκοσμίως ηχογράφηση μπουζουκιού στο ελληνικό στρατόπεδο, αλλά και στις απηνείς διώξεις των βενιζελικών και στην αθρόα συμμετοχή των Ελλήνων στη γερμανική επανάσταση των σπαρτακιστών, μέχρι την άτακτη φυγή τους; Γιατί μετά την παλιννόστηση αντιμετωπίστηκαν εχθρικά από τη βενιζελική Ελλάδα και πώς όλα αυτά συνέβαλαν στην όξυνση του Εθνκού Διχασμού κατά τη διάρκεια μάλιστα της Μικρασιατικής Εκστρατείας;

IMG_0014

Η παρούσα εργασία του Γεράσιμου Αλεξάτου αναδεικνύει με γλαφυρό τρόπο όλες τις πτυχές αυτής της συναρπαστικής αλλά και εν πολλοίς ξεχασμένης σήμερα ελληνογερμανικής περιπέτειας, αποτελώντας «πολύτιμη βιβλιογραφική συμβολή, αφού μετά από έναν αιώνα περίπου δίνει το έναυσμα για μια νηφάλια επαναξιολόγηση του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και των προεκτάσεών του στη Ελλάδα» (Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Επίκουρος καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ).

IMG_0003


IMG_0001


O Γεράσιμος Αλεξάτος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Τη δεκαετία του 80 εργάσθηκε σε διευθυντικές θέσεις σε ελληνικές βιομηχανίες. Από το 1988 μέχρι πρόσφατα εργαζόταν ως ερευνητής-ελεγκτής εφευρέσεων στο Ευρωπαικό Κέντρο Ευρεσιτεχνών στο Βερολίνο. Παράλληλα ασχολήθηκε εντατικά και επί πολλά χρόνια με τη μελέτη, έρευνα, διαλέξεις και δημοσιεύσεις σε ειδικά ιστορικά θέματα ελληνογερμανικού ενδιαφέροντος. Οι Έλληνες του Γλαίρλιτς 1916-1919 είναι το πρώτο του βιβλίο.

IMG_0011

IMG_0005

IMG_0009

IMG_0008

IMG_0013

Οι Έλληνες του Γκαίρλιτς 1916-1919
Συγγραφέας : ΑΛΕΞΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
Εκδοτικός Οίκος Αδελφών Κυριακίδη Α.Ε.
ISBN : 978-960-467-173-1
Σελίδες : 328
Πληροφορίες:
Γεράσιμος Αλεξάτος
Τηλ.:004930-3047501
Email:galexatos@hotmail.de

4 σχόλια:

VAD είπε...

Οπωσδήποτε παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον,μπαίνει στα υπόψιν,σ'ευχαριστω για την ενημερωση...

Καλησπέρα απ'το καυτό Χαρτούμ...

Side21 είπε...

Πολύ ενδιαφέρον ακούγεται !!!
Την καλησπέρα μου ...

Υ.Γ. Ο γιός μου θα βρίσκεται για 3 μέρες
ακόμα στους κουμπάρους του στο Bielefeld ...

Artanis είπε...

Φοβερή δουλειά έχεις κάνει εδώ, μπράβο...Και φωτό, και δημοσιεύματα και πηγές, συγχαρητήρια...

ελίτσα είπε...

Μπράβο
Ευχαριστώ κι εγώ
Θα το έχω στα υπόψιν