Αναγνώστες, Φίλοι και Περαστικοί

Σάββατο, 22 Μαΐου 2010

Την εποχή των Ροδόδενδρων...


IMG_0226

Ροδόδενδρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ροδόδενδρο και με λευκά άνθη, το είδος διαπρεπές Αγγειόσπερμο, δικότυλο φυτό το ροδόδενδρο ανήκει στην τάξη ερεικώδη και στην οικογένεια των Ερεικοειδών με πολλά είδη φυλλοβόλων και αείφυλλων θάμνων, ποωδών φυτών και λίγων δέντρων. Τα ροδόδενδρα έχουν ωραία φύλλα και όμορφα πολύχρωμα άνθη είναι δε συγγενικά φυτά με τις αζαλέες.

Τα περισσότερα είδη βρίσκονται στις βόρειες και εύκρατες περιοχές της γης και αγαπούν τα υγρά εδάφη των ορεινών και ημιορεινών περιοχών.

Η καταγωγή του φυτού είναι από τα Ιμαλάια όπου και σήμερα βρίσκεται σε υψόμετρο πάνω από 5,500 μέτρα, δημιουργώντας μία καταπληκτική εικόνα που ενέπνευσε διάφορους ζωγράφους.

Τα ροδόδενδρα ποικίλουν σε ύψος και το πιο ψηλό είδος είναι το ροδόδενδρο αρμπόρεουμ , δέντρο που φτάνει τα 30 μέτρα σε ύψος , αλλά και το πιο κοντό το μικρό φυτό ροδόδενδρο το δασώδες που δύσκολα ξεπερνά τα 3 εκατοστά.

Τα φύλλα του ποικίλουν σε μέγεθος, από 2 έως 25 εκατοστά μήκος, αλλά και σε σχήμα και είναι δερματώδη , σκληρά και ελαστικά. Τα άνθη του είναι πολύχρωμα , αλλού μικροσκοπικά και αλλού πολύ μεγάλα και αρωματικά όπως του είδους νουτάλι που φτάνουν σε διάμετρο τα 15 εκατοστά.

Οι χρωματισμοί των ανθών ποικίλουν , έτσι έχουμε αποχρώσεις του μοβ, του κίτρινου, λευκά , πορτοκαλί , πορφυρά και μπλε.

Τα ροδόδενδρα εξαιτίας της διακοσμητικής τους αξίας έχουν γίνει αιτία να δημιουργηθούν πολλές υβριδικές ποικιλίες και πάμπολλες διασταυρώσεις από τις οποίες έχουν δημιουργηθεί πολλά καλλωπιστικά οικιακά φυτά.

Στην Ελλάδα βρίσκουμε το είδος Φλάβιος στη Χίο και τη Μυτιλήνη.



IMG_0222



Από τα πολύ αγαπημένα λουλούδια των Γερμανών, τα βλέπει κανείς αυτή την εποχή σε όλους τους κήπους και πάρκα σε πάρα πολλές και όμορφες χρωματικές παραλλαγές.


IMG_0231


IMG_0233


IMG_0214


IMG_0210


IMG_0218


IMG_0212


IMG_0259


IMG_0258


IMG_0234

5 σχόλια:

Ξανθή είπε...

Φοβερά χρώματα!!!
καλησπέρα!!!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Να σαι καλά, γέμισες χρώματα την οθόνη μου!!
Καλό Σαββατοκύριακο!!

Μarion, είπε...

Kαταπληκτικά χρώματα. Ωραίο λουλούδι.

καλημέρα είπε...

Δεν ξεχνάω ποτέ ενα ροδόδεντρο που μου έστειλες κάποτε κι έτσι τα έμαθα!
Καλό βραδυ!

Jon Storey είπε...

Yasso,

You have some beautiful pictures, I love the rhododendrons some of my favourites!

Danke