Αναγνώστες, Φίλοι και Περαστικοί

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Το αστεροσκοπείο του Γκρήνουιτς

Η σημερινή μας ανάρτηση είναι η πρώτη από μια σειρά αναρτήσεων με θέμα το Λονδίνο.Όχι πως ξαφνικά πακετάραμε τα μωρά και ξαμολυθήκαμε στις βόλτες, απλά στείλαμε την Νίκη σαν άξιο αντιπρόσωπο του μπλογκ στα πλαίσια πάντα μιας 5ήμερης εκδρομής με το σχολείο της.
Ευχαριστούμε τη Νίκη και το Νίκο για τις εκατοντάδες όμορφες φωτογραφίες που μας έφεραν.



DSC01467



Το Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Γκρήνουιτς, (ορθή προφορά "Γκρήνιτς"), ήταν ένα από τα ιστορικότερα αστεροσκοπεία του κόσμου και το αρχαιότερο αγγλικό. Ιδρύθηκε το 1675 από τον βασιλιά της Αγγλίας Κάρολο Β΄, λίγα χιλιόμετρα έξω από το κέντρο του Λονδίνου, του οποίου ο θεμέλιος λίθος τέθηκε στις 10 Αυγούστου εκείνου του έτους. Ταυτόχρονα ο βασιλιάς θεσμοθέτησε τον επίζηλο τίτλο - θέση του Βασιλικού Αστρονόμου (Astronomer Royal), διευθυντού του αστεροσκοπείου όπου πρώτος που ανέλαβε ήταν ο Τζον Φλάμστηντ), σε αναγνώριση των μέχρι τότε προσπαθειών του, με κύριο έργο τη διεύθυνση του νέου αστεροσκοπείου και με το να «ασχοληθεί με την προσεκτικότερη φροντίδα και επιμέλεια στην ανόρθωση των πινάκων των ουράνιων κινήσεων και των θέσεων των απλανών (αστέρων), ούτως ώστε να ευρίσκεται το κάθε φορά ζητούμενο γεωγραφικό μήκος των τόπων, τελειοποιώντας έτσι τη τέχνη της ναυσιπλοΐας».



DSC01458



Το Αστεροσκοπείο του Γκρήνουιτς κτίσθηκε πάνω σε ένα λόφο στη ομώνυμη συνοικία Γκρήνουιτς (Greenwich) του Λονδίνου, πάνω από τον ποταμό Τάμεσι από την οποία πήρε και το όνομά του. Σήμερα πλέον το «Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Γκρήνουιτς» δεν υφίσταται ως επιστημονικός οργανισμός ή ίδρυμα, αφού διαλύθηκε το 1998 μετά τη μεταφορά των αστρονομικών οργάνων και του επιστημονικού προσωπικού στο Αστεροσκοπείο του Σάσεξ. Στο νέο αυτό αστεροσκοπείο εγκαταστάθηκε και το περίφημο τηλεσκόπιο "Ισαάκ Νεύτων" του οποίου η διάμετρος του κατόπτρου του είναι 2,5 μέτρα.

Τα παλαιά πλέον κτίσματα στο Γκρήνουιτς λειτουργούν ως μουσείο, και μάλιστα όχι ως ανεξάρτητο, αλλά ως τμήμα του Εθνικού Ναυτικού Μουσείου.




DSC01457



Ο «Μεσημβρινός του Γκρήνουιτς»
Επί αιώνες οι Βρετανοί αστρονόμοι χρησιμοποίησαν το Βασιλικό Αστεροσκοπείο ως βάση για μετρήσεις: 4 ξεχωριστοί μεσημβρινοί έχουν χαραχθεί μέσα από το κτήριο. Η βάση του γεωγραφικού μήκους, ο «Πρώτος Μεσημβρινός», γνωστός από εδώ και ως «Μεσημβρινός του Γκρήνουιτς», ορίσθηκε το 1851 και υιοθετήθηκε σε ένα διεθνές συνέδριο το 1884: Περνά από τον μεσημβρινό κύκλο του Αίρυ στo Αστεροσκοπείο. Επί πολλές δεκαετίες σημειωνόταν με μια μπρούτζινη λωρίδα στην αυλή, που τώρα αναβαθμίσθηκε σε μια λωρίδα από ανοξείδωτο χάλυβα. Από τις 16 Δεκεμβρίου 1999, ο μεσημβρινός επιδεικνύεται με μία ισχυρή πράσινη ακτίνα λέιζερ, που εκπέμπεται από το Αστεροσκοπείο προς τα βόρεια, στον νυκτερινό ουρανό του Λονδίνου.



DSC01465



Η «ώρα Γκρήνουιτς»
Ο Μέσος Χρόνος Γκρήνουιτς (GMT) βασιζόταν κάποτε σε αστρονομικές παρατηρήσεις προσδιορισμού του χρόνου που γίνονταν στο Αστεροσκοπείο του Γκρήνουιτς (ως το 1954). Μετά ο GMT προσδιοριζόταν από παρατηρήσεις που γίνονταν σε άλλα αστεροσκοπεία. GMT ονομάζεται πλέον επισήμως Παγκόσμιος Χρόνος (UT), και αστρονομικά υπολογίζεται από παρατηρήσεις εξωγαλαξιακών ραδιοπηγών, μετατρεπόμενος στη συνέχεια σε διάφορες μορφές, όπως UT0, UT1 και UTC. Μία «σφαίρα χρόνου», ορατή από μακριά, εγκαταστάθηκε από τον Βασιλικό Αστρονόμο Τζον Ποντ το 1833 ώστε οι ναυτικοί και οι πολίτες να μπορούν να συγχρονίζουν τα ρολόγια τους με τον GMT, και εξακολουθεί να πέφτει κάθε ημέρα ακριβώς στις 1 μ.μ. (13:00) ολοχρονίς (GMT τον χειμώνα και θερινή ώρα Βρετανίας το θέρος).



DSC01472



από εδώ περνάει ο μεσημβρινός


DSC01466




SDC16886



Ο λόφος του αστεροσκοπείου


SDC16885




SDC16899




SDC16898




SDC16902



Η μασκώτ του αστεροσκοπείου


SDC16903



Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα επισκεφθείτε την πηγή των πληροφοριών μας:

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

4 σχόλια:

Betty's Cuisine είπε...

Πολύ όμορφη η ξενάγηση και ωραιότατες οι φωτογραφίες!
Τι μου θύμισες τώρα... στο πανεπιστήμιο του Greenwich έκανε πτυχίο η μικρή μου κόρη και ο χώρος του Αστεροσκοπείου ήταν μια από τις συνηθισμένες μας βόλτες όταν την επισκεπτόμουν!

Καλό βράδυ...

Ξανθή είπε...

Έχουμε πάει δυο φορές μιας και μια δεν αρκούσε να απολαύσουμε όλα αυτά!!
Καλημέρα!!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΑΝ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ Θ ΑΡΧΙΣΕΙ ΟΜΟΡΦΑ.ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠ ΟΛΑ ΚΑΙ ΟΣΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.
ΠΟΛΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ.ΤΕΛΕΙΑ Η ΜΑΣΚΩΤ:)))

bilsot είπε...

Αυτά ως θεσμοθετημένα από την Βρετανική Βασιλική παντοκρατορία των 16-18 ου αιώνα.
Μια προσεκτική ιστορική ματια στην βιβλιογραφία , αποδεικνύει την ύπαρξη του πρώτου μεσημβρινού στον Ομφαλό των Δελφών, που διέρχεται και από την κορυφή της Μεγάλης Πυραμίδας της Αιγύπτου ...!!!
Μήπως κάτι περισσότερο ήξεραν οι Αρχαίοι....