Αναγνώστες, Φίλοι και Περαστικοί

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

ΜΗΠΩΣ ΕΙΔΑΤΕ ΤΗ ΣΑΜΟ;



Πέρυσι είχα στείλει δυο γράμματα στο http://www.samosnet.gr/ με τίτλο:

Μήπως είδατε τη Σάμο; Απουσία του νησιού μας από την ITB Διεθνή Εκθεση Τουρισμού του Βερολίνου. (κάντε κλικ να το διαβάσετε)
και γκρίνιαζα για την ελλειπή παρουσία της σάμου στην έκθεση…

Πήρα μια το ίδιο ελλειπή άπαντηση…Και όμως η Σάμος συμμετείχε στην ΙΤΒ του Βερολίνου! Απάντηση του τμήματος τουρισμού, διεύθυνσης Τουρισμού - Πολιτισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου (κάντε κλικ να το διαβάσετε)
Και ο „Διάλογος“ τελείωσε με την παρακάτω δημοσίευση: Ανταπάντηση για τη συμμετοχή της Σάμου στην έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου. Φωτογραφίες μας έστειλε ο κ. Νίκος Δήμος(κάντε κλικ να το διαβάσετε)

Φέτος λοιπόν , όπως σχεδόν κάθε χρόνο, πήγα να δω τη Διεθνή ΄Εκθεση Τουρισμού του Βερολίνου…
Τιμή εισιτηρίου 14 Ευρώ, πολύς κόσμος.
Το Ελληνικό περίπτερο αρκετά καλό, λίγο παραπάνω μοντέρνο για τα γούστα μου αλλά περί ορέξεως….
΄Ολα τα περίπτερα ήταν κομμένα και ραμμένα στο ίδιο σχέδιο και μέγεθος με εξαίρεση αυτό της Ρόδου που ήταν μεγάλο και αντάξιο της τουριστικής παράδοσης του νησιού.

Σε αυτό το μικρό χώρο λοιπόν προσπαθούσαν πράκτορες και επισκέπτες να κάνουν την δουλειά τους και να εκθέσουν τα φυλλάδια και το διαφημιστικό υλικό τους.

Κάποια περίπτερα φαίνονταν καλά οργανωμένα με αρκετά καλό υλικό (αφίσες,κάρτες,χάρτες,cd,dvd,παραδοσιακά προιόντα κλπ) όπως αυτό της Λέσβου που μοίραζε οικολογικές πάνινες τσάντες με έντυπα και μίνι μπουκαλάκια ούζο βαρβαγιάννη και ελαιόλαδου Μυτιλήνης.

Η Σάμος;…μια από τα ίδια: Αν εξαιρέσει κανείς την πολύ πρόθυμη και ευγενική παρουσία ενός υπαλλήλου της νομαρχίας που πάσχιζε να δώσει πληροφορίες και να εξυπηρετήσει τους επισκέπτες και την παρουσία του διευθυντή του Δόρυσσα, τίποτα παραπάνω.
Από υλικό; ένα μπουκαλάκι κρασί, ένα φυλλάδιο του Δόρυσσα και ένα φυλλαδιο της νομαρχίας σε 6 γλώσσες που…….
Όταν φτάσαμε σπίτι διαπιστώσαμε πως είναι το ΙΔΙΟ με το περσινό αλλά με ΑΛΛΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ!!!!
Μας είπαν βέβαια πως δεν υπήρχε περισσότερο υλικό,λόγω κάποιου μπερδέματος που έγινε με την μεταφορική εταιρία…παραθέτω εδώ απόσπασμα από την περσινή απάντηση της νομαρχίας μια και πέρσι τα ίδια μας είπαν:


"Σχετικά με το διαφημιστικό υλικό που αφορά στη Ν.Α. Σάμου σας πληροφορούμε ότι πέρα απο το ατυχές γεγονός της καθυστέρησης παραλαβής του για τεχνικούς λόγους, για το οποίο δεν φέρουμε καμία ευθύνη, διατίθετο, εκτός απο την πρώτη μέρα, σε αφθονία και ποικιλία τις υπόλοιπες τέσσερις μέρες. "


Αυτά λοιπόν και τα νέα μας και είθε το φετινό καλοκαίρι να μας έρθουν εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες … μια που όλα θάναι πολύ φτηνότερα κατά τις δηλώσεις του υφυπουργού τουρισμού και οι δικές μας γκρίνιες να φανούν επιτέλους εντελώς αβάσιμες….






Το ίδιο φυλλάδιο, πέρσι και φέτος, αλλά με διαφορετικό εξώφυλλο, το θεωρώ μεγάλη κοροϊδία.


19 σχόλια:

ΠΟΛΥΚΡΑΤΗΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ ΣΑΜΟΥ είπε...

Με φύκια για μεταξωτές κορδέλες δεν κάνεις τουριστική προβολή. Ούτε τουριστική πολιτική.
Ευτυχώς φίλε μου, τα γεγονότα σε επιβεβαιώνουν.
Την καλησπέρα μου και κ/σ.

IZA είπε...

`Εχουμε ένα υπέροχο νησί, μα δυστυχώς δεν έχουμε ανθρώπους με ιδέες και όρεξη για να βοηθήσουν αυτόν τον τόπο. Οι περισσότεροι είναι στενόμυαλοι κι ενδιαφέρονται μόνο για τα δικά τους μικροσυμφέροντα. Κάθε καλοκαίρι μόνο το θυμούνται και κλαίγονται για την πτώση του τουρισμού και τη δυσφήμιση του νησιού μας.

Ανώνυμος είπε...

με λύπη μου διαπιστώνω ότι η προχειρότητα και η απάθεια που επικρατούσε στο νησί το 1987 και '88 που το επισκέφθηκα, εξακολουθεί μέχρι σήμερα 22 χρόνια μετά. γιατί; θυμάμαι όταν ήρθαμε εμείς τέλη Ιουνίου αρχές Ιουλίου δεν κυκλοφορούσαν τα λεωφορεία των κτελ διότι ήταν σαββατοκύριακο και είχαν αργία, όπως όλη την χρονιά, το ευπαλίνειο όρυγμα δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να το βρούμε ανοιχτό αν και μείναμε μια εβδομάδα και το επισκεπτόμασταν καθημερινά, χωρίς να βρίσκουμε κάποιον υπεύθυνο να ανοίξει. περιττό να πω ότι μαζί με μας δεκάδες ξένοι τουριστες βρέθηκαν στην ίδια άσχημη θέση. μέχρι και στο ηραίο για να μπούμε το βρίσκαμε για 3 συνεχείς μέρες κλειστό και τελικά μπήκαμε παράνομα πηδώντας το συρματόπλεγμα, μαζί μας και ξένοι τουρίστες, που όλοι μαζί γελούσαμε για τα χάλια. το ταξίδι που θέλαμε να κάνουμε με καραβάκι στην Ικαρία, όχι μέσω ντόπιων, κανένας τους δεν ασχολιόταν, αλλά υπήρχε ξένο πρακτορείο, (τρελαθήκαμε;) συνεχώς αναβάλλονταν, διότι οι ιδιοκτήτες των πλοιαρίων αν και μαζευόμασταν αρκετά άτομα συνεχώς το ανέβαλαν για αύριο επί μια εβδομάδα....σκέτη αγανάκτηση....το αφήσαμε λοιπόν και εμείς το νησί σας και πήγαμε στη Χίο όπου βρίσκαμε να φάμε πρωί πρωί παραδοσιακές πίτες και λουκουμάδες, στη Σάμο ένα φαστφουντάδικο της κακιάς ώρας έβγαζε τυρόπιτες μετά τις 9-10 το πρωί.
λυπάμαι αν ακόμη επικρατεί τέτοιο χάος...το νησί είναι πανέμορφο, (τελικά νοικιάσαμε αυτοκίνητο για να χαρούμε τις ομορφιές του) αλλά αν και έχω επισκεφθεί τα περισσότερα νησιά μας προχειρότητα και τεμπελιά σα της Σάμου δεν συνάντησα πουθενά αλλού....γιατί;....γιατί; θάλασσα έχετε μπόλικη, πνίξτε τους!!...ευτυχώς άνθρωποι σε μικρά χωριουδάκια παραλιακά μας έδειξαν το καλό πρόσωπο των ντόπιων και βρήκαμε και λίγη παράδοση.

Benikos place είπε...

Πολυκρατη, Ιζα, καλησπερα, Δυστυχως εχετε δικιο, πηγαινω σχεδον καθε χρονο στην εκθεση και κάθε χρονο τα λεω, ομως τιποτα δεν εγινε μεχρι τωρα...το μονο που γινεται ειναι να θυμωνουν μερικοι μαζι μου ή να με θεωρουν γραφικο.... καλο σαββατοκυριακο και σε σας.

Benikos place είπε...

Γαστεροπλήξ, έτσι ακριβως ειναι!!!πριν 20 χρονια το κουσαντασι απεναντι ηταν χωριουδακι και η Σαμος σαφως καλυτερη.Τωρα αν πας απεναντι χαζευεις!!! Τεραστιο λιμανι με κρουαζιεροπλοια, μεγαλα πολυτελη ξενοδοχεια και αριστες υποδομες.... εμεις...απο χωριο...γιναμε οικισμος...αυτοι ειμαστε!!!

Alexandros είπε...

Η Σάμος είναι πανέμορφη. Αν δεν είχε αυτό το χάρισμα, δεν θα πατούσε άνθρωπος...

angelina είπε...

Συμφωνώ με τον Αλέξανδρο. Είναι απαράδεκτοι. Εαν το νησί δεν είχε την φυσική ομορφιά όχι τουρίστας, ούτε τα παιδιά τους που απουσιάζουν από το νησί δεν θα τους επισκέπτονταν. Μαθητές του Λυκείου στο Βαθύ έκαναν ολόκληρη εργασία για τη Σάμο. Ενα τουριστικό οδηγό από/για νέους. Δραχμή δεν έδωσαν οι ...αρχές του τόπου να πάνε μέχρι τη Σύρο έστω να το παρουσιάσουν. 2 κρασιά, το πλέον γνωστό φυλλάδιο και την ευχή τους έδωσαν στα παιδιά που πήγαν με έξοδα δικά τους να διαφημίσουν το νησί με σκοπό να πείσουν έστω και ένα σχολείο να έρθει εδώ για την πενθήμερη εκδρομή τους (κάτι το οποίο βοηθά πολύ την οικονομία ενός τόπου όπως όλοι γνωρίζουν). Απαράδεκτοι!

Side21 είπε...

Στο χωριό μου λένε ...
"Κατά τ' σάλα κι τα έπιπλα"!!!
Ή αλλιώς "Στου κουφού την πόρτα ... "
Καλή βδομάδα ...

Ανώνυμος είπε...

Τόσα χρόνια τα κρασιά τα κεραμεικά το Ηραίον ο Πυθαγόρας το κοκκάρι το πυθαγόρειο η τσαμαδού αντε και τώρα τελευταία και τα αρρωματικά φυτά.Καλά ολα αυτά αλλα ξεχνάμε το συγκριτικό πλεονάκτημα του τόπου και ειναι αυτό που κυρίως κάνει τους επισκέπτες να ερχονται.Ποιό ειναι αυτό? Η ποικιλία της βλάστησης.Οι χιος ενα νησί που δεν εχει την δικιά μας χλωριδική ποικιλία εχει καταφέρει με αφίσες με βιβλία με συνέδρια να αποκτήσει ονομα σαν το μοναδικό νησι του ΑΝ.ΑΙΓΑΙΟΥ που αξίζει να επισκεφθεί κάποιος γιατί εχει μοναδικό φυσικό περιβάλλον.Στην φετεινή εκθεση του Βερολίνου εδωσαν αξιοπρεπεστατη παρουσία στο κομμάτι αυτό.Εμείς εδώ τι κανουμε ?Υποτιθεται οτι υπάρχουν επιτροπες περιβάλλοντος στην νομαρχία και στους δήμους υπάρχει και το μουσείο φυσικής ιστορίας στους Μυτηλινιούς,το ιδρυμα Δημητριου το πανεπιστήμιο.Ακούτε να γίνεται κάτι που να ξεφεύγει απο τα τετριμμένα? Α το μόνο που αλλάζει κάθε χρόνο ειναι το σχήμα των φυλλαδίων που απο τετράγωνο γίνεται μακρόστενο κ.ο.κ και εν τω μεταξύ οι κρυμμένοι φυσικοί θυσαυροί περιμένουν.Περιμένουν να βρεθεί κάποιος με ορεξη,αγάπη,μεράκι και ενα διαφορετικό μάτι που να βλέπει λίγο πιο μακρια για να τους αναδείξη και να πάρουν την θέση που πραγματικά τους αξιζει.Και μην μου πείτε οτι ειναι θέμα χρημάτων γιατί αλλού κιαλλού.......

Matriga είπε...

Καλό σας μεσημέρι! Χρόνια τώρα λέω να πάω στη Σάμο και όλο το αναβάλλω... Μακάρι να τα καταφέρω φέτος και ακόμα καλύτερα να την επισκεφτούν πολλοί Έλληνες.

Benikos place είπε...

Matriga , καλως όρισες και στο μπλογκ μας, να ερθεις στη σαμο και μεις θα κανουμε οτι περναει απο το χερι μας να περασεις καλα, ακομα και αν εμεις θαμαστε μακρια!
οτι πληροφορια χρειαστεις γραψε μας.
νασαι καλα

Mariela είπε...

Τι να πεις.... "στο Ελάντα" ζούμε....

Benikos place είπε...

..Ειναι ομως κριμα, γιατι εναι πολυ ευκολο να βελτιωσουμε εμεις πρωτοι την ζωη μας και να αναγκασουμε και το ιδιο το κρατος να φερνεται δικαια αντι να μας αντιμετωπιζει σαν απατεωνες...
αλλα πανω απο ολα φταιμε εμεις που δεν σεβομαστε τον τοπο μας, το ιδιο μας το σπιτι...

kostas είπε...

Καλημερα στους ζωντανους πολιτες της ομορφης πατριδας μας.Εχουμε μια χωρα ομορφη,τουριστικο φιλετο και την απαξιωνουμε καθημερινα.
Εχω ασχοληθει με τα τουριστικα,συμμετειχα στην οργανωτικη επιτροπη της πρωτης Philoxenia στην Θεσσαλονικη και γνωριζω αρκετα απο την κατασταση.
Μην περιμενετε πολλα πραγματα.Δεν κανουμε ουτε ομαδικη και ουτε μεθοδικη δουλεια.
Στηνουμε καθε καλοκαιρι ενα μαγαζακι για να τα αρπαξουμε.
Η Ελλαδα πουλαει απο κεκτημενη ταχυτητα παλαιων ετων,τωρα τιποτα.
Μονο οι πολιτες της καθε περιοχης μπορουν να κανουν κατι,θελει ομως παιδεια και αγαπη για τον τοπο μας.
Η Ελλαδα ποτε δεν πεθαινει!

DINOS TZORTZOGLOU είπε...

Γιατί πάντα αυτή η ίδια μελαγχολία;;;;
Αυτοπροσδιορίζομαι σα ... γκρινιάρης και το blogάκι μου από "Σάμος ώρα μηδέν" μετονομάστηκε σε "Σάμος ώρα να φεύγουμε..."
Γιατί;;;;
Και όλοι αυτοί οι ... ανευθυνουπεύθυνοι πού ζουν;;; Δε νιώθουν ό,τι νιώθουμε;;; Είμαστε κάποια ... περίεργη φυλή οι ... μπλογκάκηδες;
"Οι πολίτες μπορούν να κάνουν κάτι"
Μπορούμε τελικά;;; Ή μήπως δε ... θέλουμε;;;
:-(

Ανώνυμος είπε...

Ειμαι φοιτητρια στη Σαμο κ αγαπω αυτο το νησι σαν καποιον που ειναι απο δω . Το τι εκμεταλευση πεφτει ομως απο τους ντοπιους στους φοιτητες δε λεγεται. Κ δε μιλαω για ολους αλλα για αρκετους,φυσικα υπαρχουν κ οι καλοι που ξερουν σκεφτονται οτι το πανεπιστημιο φερνει ζωη στο καρλοβασι (που πριν απο μερικα χρονια ειχε μονο χωματοδρομους) κ μας σεβονται. Ειναι ντροπη για τους σαμιωτες να "καταστρεφουν" ετσι τη φημη του νησιου ενα νησι που τους εκανε πλουσιους (κ οταν λεω πλουσιους εννοω κυριολεκτικα πλουσιους με πολλα λεφτα)κ το μονο που τους νοιαζει ειναι πως θα βγαλουν περισσοτερα χρηματα απο σ.μαρκετ που πουλανε στη 2πλασια τιμη (κ ας εχει εδω χαμηλοτερο φπα) απο σπιτια που το ενοικιο φτανει 350 κ 400 ευρω (που ουτε στη πατρα δε βλεπεις τετοια νοικια για μικρα σπιτια) απο φαστφουνταδικα που βαζουν 7 ευρω τη μεριδα ελεος!
Οσο για τη διαφημηση του νησιου για το τουρισμο ????Εδω δε σεβονται τους φοιτητες που ζουμε εδω 4 5 6 8 χρονια κ φερνουμε καθε χρονο τις οικογενειες μας τους φιλους μας τους συγγενεις μας ,που ζουμε εδω χειμωνες ολοκληρους κ δινουμε ζωη στο νησι, θα σκεφτουν το τουρισμο για 3 μηνες? ουτε λογος...............
Ελπιζω σιγα σιγα να ερθουν νεοι μ οραμα κ ονειραο για ενα καλυτερο νησι γιατι αυτο η Σαμος εχει να προσφερει παρα πολλα απο φυσικη ομορφια κ μεγαλη ιστορια μεχρι διασκεδαση κ καλοπεραση!

Benikos place είπε...

kostas
DINOS TZORTZOGLOU
Ανώνυμος
Σας ευχαριστω που με τη γνωμη σας ισως καποτε αλλαξει κατι σαυτο το τοπο.
Ναστε καλα

Peter Molz είπε...

Photos of the Samos stand at ITB 2009 Berlin I published in my "Mainz-Images" blog.
http://mainz-images.blogspot.com/2009/03/einmal-berlin-und-zuruck.html

Photos of the greek exhibition stands in hall 2.2 of the ITB 2010 I published in "Samos-Images" blog:
http://samos-images.blogspot.com/2010/03/greece-on-itb-2010-in-berlin.html

vasilis είπε...

Εδώ και χρόνια τους παρακαλώ να υλοποιήσουμε μία ολοκληρωμένη καμπάνια στο internet χτίζοντας το brand που λέγετε Samos online. Απαξιούν γιατί τα ξέρουν όλα οι φωστήρες του marketing & της επικοινωνίας. Γι αυτό το λόγο δίνουν ακόμα στο κόσμο απαρχαιωμένα φυλλάδια, σπασμένες κούπες του Πυθαγόρα άντε και κάποιο δείγμα κρασιού. Οι άνθρωποι (εξαιρούνται κάποιοι επιχειρηματίες) δεν θέλουν να δουν μπροστά δεν θέλουν τους καμπάκους να έρθουν να τους αφήσουν τα λεφτά τους... Είμαστε 30000 χρόνια πίσω με τέτοιες ενέργειες....