Ο όρκος πίστης προς τον αρχηγό της επανάστασης του 1912 Θεμιστοκλή Σοφούλη
Πληροφοριακά, η Σάμος δεν κατάφερε να ενωθεί με την Ελλάδα μετά το ΄21 αν και πρωτοστάτησε επαναστατικά όλα τα χρόνια της επανάστασης και δεν κατακτήθηκε ποτέ από τον τουρκικό στρατό. Η ηγεμονία ήταν δημιούργημα της πολιτικής των μεγάλων Δυνάμεων Γαλλίας, Αγγλίας και Ρωσίας στο χώρο της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η Σάμος έγινε αυτόνομο κρατίδιο υποτελές στο σουλτάνο. Ο ηγεμόνας της ήταν χριστιανός, ανώτερος αξιωματούχος της Υψηλής Πύλης, διοριζόταν από τον σουλτάνο και έφερε τον τίτλο του πρίγκιπα. Διοικούσε το νησί μαζί με μια τετραμελή τοπική κυβέρνηση, ονομαζόμενη Βουλή, η οποία εκλεγόταν από τη Γενική Συνέλευση των πληρεξουσίων κάθε χωριού ή κωμόπολης, που έπαιζε το ρόλο της νομοθετικής εξουσίας και συνεδρίαζε κάθε χρόνο επί ένα περίπου μήνα. Ο τρόπος διοίκησης της Ηγεμονίας Σάμου καθορίστηκε από τον Οργανικό Χάρτη του 1832 και τον Αναλυτικό Χάρτη του 1850.
Η παρτιτούρα της " Σαμιώτισας"
Συσκευασίες προιόντων ποτοποιίας και καπνού.
Εμπορικά η Σάμος είχε αναπτύξει αξιόλογες εξαγωγές φημισμένων προιόντων της εποχής όπως το μοσχάτο κρασί, ο καπνός , η σταφίδα , τα δέρματα κ.α.
Το καθεστώς της Ηγεμονίας διήρκεσε μέχρι το 1912, οπότε ύστερα από επανάσταση η Σάμος κήρυξε την ένωσή της με την Ελλάδα. Η επανάσταση του 1912 δεν ήταν η μοναδική εξέγερση των Σαμίων εναντίον του καθεστώτος. Είχαν προηγηθεί και άλλες εξεγέρσεις και διαμαρτυρίες με διάφορες αφορμές και αιτίες που αφορούσαν κυρίως την καταπάτηση των προνομίων ή την καταπιεστική άσκηση της εξουσίας.
3 σχόλια:
Πρέπει να έχει γίνει εξαιρετική δουλειά!
Συγχαρητήρια σε όσους φρόντισαν να συγκεντρώσουν και να διαφυλάξουν τόσο πολύτιμο υλικό!
Τι ωραια που μας τα δειχνεις ολα αυτα γιατι δεν νομιζω να ταα εβλεπα ποτε απο κοντα.Καλη εβδομαδα να εχετε...
Σπουδαία δουλειά έχουν κάνει οι άνθρωποι!!
Πολύ όμορφη και ολοκληρωμένη ανάρτηση!
Κανονική ξενάγηση!!!
Καλημέρα & καλή εβδομάδα Νικόλα
Φιλιά στο σπίτι :)
Δημοσίευση σχολίου